Hlavní obsah

San Marino vábí v plném slunci i mlžném oparu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návštěvu maličkého státu v kompletním objetí Itálie vám může stačit den. Hlavní město San Marino je ale zajímavou variantou i na romantický víkend. Skýtá totiž půvabné kulisy, poutavé výhledy, zajímavá muzea a samozřejmě i dobré jídlo a pití.

Poznejte krásy San Marina.Video: Reuters

 
Článek

San Marino je považováno za nejstarší stále fungující republiku na světě. Podle legendy založil stát Svatý Marinus, kameník z ostrova Rab. Křesťan Marinus pracoval v Rimini, a když začal římský císař Dioklecián vyznavače jeho víry pronásledovat, utekl na horu Monte Titano ve výšce 755 metrů nad mořem, kde postavil kostelík, a založil tak San Marino. Z italštiny lze název republiky přeložit i jako Nejvznešenější republika sv. Marina.

San Marino je třetí nejmenší zemí Evropy po Vatikánu a Monaku. Je uzavřenou enklávou v Itálii a má rozlohu pouhých 61 kilometrů čtverečních. Není členem Evropské unie, přestože používá euro, a žije v něm zhruba 32 tisíc obyvatel.

Nejsnáze z Rimini

Nejsnáze se do San Marina dostanete z Rimini. Do italského přímořského města s půvabným historickým centrem, zajímavými muzei a zdánlivě nekonečnými řadami slunečníků na nepříliš lákavých plážích z Prahy pohodlně přímo doletíte za hodinu a půl. Z Rimini pak jezdí do San Marina autobusy v rámci městské hromadné dopravy. V letní sezoně deset denně, v zimní pak osm a cesta trvá zhruba hodinu.

Už hodnou chvíli před příjezdem vám v autobuse bude jasné, co na vás v sanmarinském hlavním městě čeká. Zda krásná viditelnost italským vnitrozemím do daleka, či hustá mlha. Netřeba asi dodávat, co je častější, obzvláště teď na podzim. Ovšem i zamlžené San Marino má neoddiskutovatelné kouzlo.

Benátky začnou od příštího roku vybírat vstupné. Jako první na světě

Cestování

Úzké kamenné ulice, které stoupají kamsi do mlžných vrcholů, vám dají pocit filmové atmosféry. Buďte také připraveni na rozmary počasí. Teplota v Rimini a zde se může lišit klidně o 15 stupňů a mlha s sebou často nese chlad a mrholení. Mějte proto s sebou náhradní vrstvy, pokud si nechcete pořídit něco místního. Zdejším prodavačům konfekce rozmary počasí pravidelně pomáhají zvedat tržby.

Tři sanmarinské pevnosti

Nejvýznamnějšími památkami hlavního města jsou tři sanmarinské pevnosti na třech vrcholech hory Monte Titano. Pevnosti jsou vyobrazeny i na státní vlajce a znaku San Marina. Dvě z nich, La Guaitu a La Cestu je možné navštívit, II Montale ze 14. století není přístupné veřejnosti.

La Guaita, která je nejstarší a nejznámější, stojí už od 11. století a byla klíčovým prvkem ochrany města. Sloužila též jako vězení. Ze všech tří věží je nejlépe přístupná a nabízí dechberoucí výhledy z hradeb.

Pevnost La Cesta byla postavena a propojena s hradbami ve 13. století. Dnes se v ní nachází muzeum historických zbraní.

Paláce a muzea

Další památkou, kterou by bylo škoda minout, je Palazzo Pubblico, radnice města, před níž se každou hodinu mění stráže. Ale jen se bezcílně toulat v úzkých kamenných uličkách má též své kouzlo. Vždyť celé historické centrum města je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Další působivou stavbou je sanmarinská bazilika z 19. století v neoklasicistním stylu. Do historie země se můžete hlouběji ponořit v Národním muzeu v Palazzo Pergami Belluzzi. V dalších muzeích můžete zhlédnout místní kuriozity, voskové figuríny či sbírku formulí 1 a ferrari. Za zmínku stojí i kostel sv. Františka ze 14. století a k němu přidružený klášter vystavující malby a fresky umělců ze 16. století.

Za slunného dne stojí za to i projížďka lanovkou a dát si v příjemných kulisách unikátního hlavního města pizzu či limoncello, na to je vhodná chvíle za každého počasí.

Proč je podzim jako stvořený pro cestování

Cestování

Sladká zastávka ve švýcarském Lavinu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Výběr článků

Načítám