Hlavní obsah

S koncem léta se vrátí levné dovolené pro seniory

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být zařazen mezi seniory už v pětapadesáti se někoho může dotknout, ale bývá to i výhodné. A to ve chvíli, kdy kupujete dovolenou. Program 55+, zlevněná dovolená pro seniory, se v nabídkách cestovek objevuje stále častěji.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Dotaci získá každý občan ve věku 55 let a více, který si zájezd zakoupí.

Článek

Základem většiny těchto nabídek je program Evropské unie dotovaný španělskou, kyperskou a nově také italskou vládou. V rámci tzv. Europe Senior Turism (EST) jsou cestovními kancelářemi nabízeny levnější zájezdy do vybraných oblastí Itálie, Kypru a Španělska.

Dospěla první generace

Dotaci získá každý občan ve věku 55 let a více, který si takový zájezd zakoupí. Sleva se vztahuje také na jednu doprovodnou osobu bez věkového omezení. Většina nabídek dovolených v programu 55+ je skutečně dotována hostitelskou zemí, ale přibývají cestovky, které si ve vlastní režii nebo po dohodě se zahraničními partnery vytvářejí vlastní slevové programy.

Ne vždy je hranicí 55 let, někteří začínají slevy nabízet šedesátiletým a podmínky pro jejich využití se různí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V ČR dospěla první generace těch, kteří byli zvyklí každoročně cestovat, na práh seniorského věku a většina z nich nevidí důvod, proč by s cestováním měli přestat. Těchto lidí bude každým rokem přibývat a cestovky si uvědomují, že budou brzy tvořit nezanedbatelnou část jejich klientely.

Generace těch, kteří začínají dosahovat na program 55 a jemu podobné, má své zvláštnosti, které se z hlediska cestovek dají označit za výhodu. Jsou to zkušení a často již usedlejší cestovatelé, s nimiž je tudíž i méně práce a starostí. Mají dostatek času, takže mohou vycestovat i mimo hlavní prázdninovou sezónu, kde tak uvolní místa těm, kteří kvůli dětem na vybranou nemají. Velmi často jsou to lidé, jimž velké horko už nedělá příliš dobře, a tak jim pobyt u moře zjara nebo na podzim vyhovuje.

Nabídek přibývá

Z toho všeho se cestovky a hoteliéři mohou jen radovat, protože jim to prodlužuje sezónu. Zatímco mnohde zavírali před deseti lety hotely a propouštěli personál už v polovině září, teď mívají otevřeno ještě koncem října.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Agia Galini

Velkým tahákem zlevněných dovolených jsou místa, kde je léto delší než u nás. Nabídka se tak podstatně rozšířila, když do evropského programu turismu pro seniory vstoupil také Kypr a Itálie.

Některé cestovky nabízejí seniorům slevy na Kypru po celý rok, ale ty nejvyšší jsou na říjen a listopad, kdy je tam stále ještě opravdu teplo (koupat se dá většinou až do konce října), ale také poměrně klidno.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V Itálii je takovým místem třeba Sicílie. Cestovat po památkách, jichž je tam nepřeberné množství, je v letním vedru téměř nemožné, zatímco říjen je pro poznávací dovolenou ideální dobou.

Problém pak ale může být v dopravě. Zatímco do konce září jsou cestovky schopné naplnit zájezdy tak, že se jim vyplatí vypravit na Sicílii charterový let, v říjnu počet zájemců prudce klesá. Letenky na běžné komerční lety jsou příliš drahé a cesta po zemi zase příliš dlouhá.

Se slevou i doma

Také provozovatelé domácích turistických a pohostinských služeb navázali na někdejší tradici „důchodci a vojsko polovic“. Jejich slevy nejsou dnes tak velkorysé, ale např. řada menších ubytovacích zařízení seniorům slevy nabízí. Podobně postupují i provozovatelé některých turistických atrakcí (hrady, zámky, Šiklův Mlýn apod.).

Co píší cestovky ve svém katalogu

CK Alexandria: Speciální sleva 40 %. Program senior je možné uplatnit pro osobu starší 60 let, i pokud s ní cestuje osoba, která uvedený věk nedovršila. Ve vybraných hotelech a termínech nabízí cestovka Senior program v Bulharsku, Egyptě, Itálii, na Maltě, ve Španělsku, v Řecku a v Turecku.

CK Čedok: Ve vybraných ubytovacích kapacitách poskytujeme v předem určených termínech pro seniory ve věku nad 55 let slevu ve výši 25 % ze základní ceny pobytového zájezdu.

CK Exim Tours: Seniorská sleva – zákazníci starší 60 let mohou využít 4% slevu z katalogových cen pro dospělou osobu, maximálně však 1200 Kč na osobu. Ve vybraných termínech poskytneme slevu ze zájezdu ve výši 7 % na osobu – termíny uvedeny vždy u popisu destinace.

CK Fischer: Má zvláštní nabídky na Rhodos, Madeiru, Kanárské ostrovy a do Egypta pro zákazníky 50+ a klientům o deset let starším nabízí ve vybraných zájezdech slevu 10 procent.

CK MILE: Cestovka má v katalogu dvanáct ubytovacích zařízení ve čtyřech zemích, které nabízejí před prázdninami a po nich za speciální cenu pro zákazníky starší 60 let.

CK Quality Tours: Jsme první a jedinou cestovní kanceláří v ČR, která se zaměřuje na organizované zájezdy pro naše spoluobčany starší 55 let. Cestovka začala nejprve nabízet zájezdy dotované španělskou vládou. Nyní seniorům nabízí kromě již jmenovaných zemí také lázeňské pobyty v ČR a zájezdy do Francie a Portugalska.

CK VTT: Nabízí všem klientům nad 60 let 15procentní slevu do všech pobytových míst a do všech ubytovacích zařízení v Řecku po celou sezónu. Sleva se vztahuje i na nepovinné příplatky (balkón, výhled na moře, all inclusive apod.).

Nově jsou v nabídce na letošní podzim a jaro 2013 (zlevněné) dotované zájezdy na Kypr. Nabídka platí nejen pro seniory, ale pro všechny zákazníky.

Dovolená pro seniory začíná být opravdu populární. Svědčí o tom mj. skutečnost, že pokud si do internetového vyhledávače na portálu Seznam.cz zadáte heslo „dovolená senioři“, objeví se 1 162 533 odkazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám