Hlavní obsah

Ruská Samara láká nejen na fotbal, ale i na historii kosmonautiky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Samara je jedním z míst, kde se odehrává letošní mistrovství světa ve fotbale. Kromě šampionátu se ale návštěvníci mohou ponořit také do historie. V minulosti bylo město utajovaným centrem sovětského vesmírného programu a vyrobili v něm i raketu pro Gagarina, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ruské Samaře vyrobili raketu pro Gagarina Video: Reuters

 
Článek

Desítky let neslo jméno Kujbyšev a bylo prakticky uzavřeným městem, kam se pouštělo jen minimum návštěvníků zvenčí. Třeba na řece Volze, která tudy protéká, se mohlo proplout pouze v noci, aby nebylo nic vidět. A sovětský vesmírný program byl navíc tak utajovaný, že mnoho lidí ani nevědělo, na čem vlastně pracuje. „Téměř každá rodina v Samaře je nějak propletená s raketovým průmyslem,“ tvrdí ředitelka tamního vesmírného muzea Elena Kuzinová.

Samara se svého odkazu nevzdává, o čemž svědčí i podoba fotbalového stadiónu, který má tvar létajícího talíře. Fanoušci, kteří zrovna nesledují hru, míří pak právě do muzea, aby se o utajovaném sovětském programu dozvěděli více. V expozici jsou závody v dobývání vesmíru vyprávěny pomocí ruských matrjošek, neopomíná se Jurij Gagarin nebo Američan Neil Armstrong, který jako první přistál na Měsíci.

Tajemství se uchovávají

Pomocí matrjošek se vyprávějí také některé vtipné a zákulisní příběhy. „Byl tu jeden pes, kterému nějak došlo, že bude vyslán do vesmíru, a noc před startem zmizel,“ směje se Kuzinová a vysvětluje pozadí vzniku několika panenek. „Voják, který se o psa staral, dostal strach, takže našel na ulici jiného a vyslal ho do vesmíru místo něj,“ dodává.

Podle Reuters berou obyvatelé Samary fotbalový šampionát i jako příležitost setkat se s novými lidmi. „Mistrovství nás pěkně postrčilo k tomu, abychom město dali do pořádku a uvědomili si, že dokážeme velké věci,“ tvrdí šéfka muzea. Na minulost ovšem lidé nezapomínají. „Myslím, že taková ta vnitřní tajemství mezi obyvateli Samary i nadále existují. Neříkají vše, co vědí,“ vysvětluje Kuzinová.

Ruská Samara je obzvlášť pro Čechy zajímavá tím, že v ní stojí socha Švejka, hlavní postavy románu Jaroslava Haška. Symbolizovat má nesmyslnost válečných konfliktů. Švejk je navíc v Rusku populární postavou a na jeho odkaz lze narazit i jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám