Hlavní obsah

Retro muzeum v Brně zve na velkou cestu do minulosti

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlá cesta do minulosti. Tou je návštěva unikátního Retro muzea v Brně-Dolních Heršpicích. V bývalém statku jeho nynější majitel shromáždil úctyhodnou sbírku nejen historických automobilů, ale i řady dobových předmětů.

Foto: archiv Retro muzeum

K legendárním francouzským vozům Citroën patří četníci, jeptiška i Fantomas.

Článek

Kromě kuchyňských spotřebičů vyráběných před desítkami let nebo vysavačů tady zřídil i několik ukázek někdejších prodejen, v nichž nechybí množství atrap zboží s originálními obaly.

Čas od času zde pořádá akci, kdy ulicí běhají veksláci nabízející bony a kolem projíždějí dobová vozidla Veřejné bezpečnosti či někdejší autobusy. Podobně tomu bylo i minulou sobotu na čtvrtém ročníku Setkání na statku. Návštěvníky čekaly kromě celodenního programu také soutěže, otevření nové expozice, retro módní přehlídka.

Podívejte se na okružní jízdu parní lokomotivou z roku 1917

Domácí

Hlavním výstavním lákadlem byly především veterány, a to jak osobní a nákladní, tak i motocykly, kola nebo třeba staré kočárky. Nechyběla ani spanilá jízda Brnem a možnost projížďky retro karosou. Samozřejmostí bylo vynikající dobové jídlo a pití.

V Retro muzeu Na statku jsou aktuálně k vidění tři expozice s názvem Retro, Veteráni a Život na statku. Jedná se o největší a nejucelenější výstavu běžného života a techniky států bývalé RVHP z období 50. až 90. let dvacátého století.

Na start závodu veteránů 1000 mil československých se zařadily i muzejní kousky

AutoMoto

Expozice zahrnují více než 600 rádií, 100 televizí a vysavačů nebo více než 50 vozů značek Trabant, Wartburg, Ifa, Barkas, Multicar, Tatra nebo například Volha. Retro muzeum Na statku vzniklo v roce 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám