Hlavní obsah

Řekové vytáhli do boje proti předraženým lehátkům na plážích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké pláže se mění v bojiště. Na jedné straně stojí podniky, které za velké peníze pronajímají lehátka a slunečníky, na straně druhé pak místní obyvatelé, kteří se cítí být z veřejného prostoru vytlačováni. Iniciativa přezdívaná Ručníkové hnutí (Towell Movement) odstartovala na ostrově Paros a rozšířila se i na sousední Naxos.

Řekové vytáhli do boje proti předraženým lehátkům na plážích.Video: Reuters

 
Článek

Pláže jsou v Řecku veřejným prostorem. Jak ovšem poznamenává server Independent, podniky, jako jsou restaurace a bary, si je mohou pronajmout pro své hosty. Místní obyvatelé ovšem tvrdí, že se podnikatelé roztahují více, než mají povoleno, a ještě nastřelují ceny lehátek a slunečníků do astronomických výšin.

Ve skupině Save Paros Beaches na Facebooku sdíleli někteří z členů fotografii slunečníku a dvou lehátek, které jsou k pronájmu za 60 eur na den (přes 1400 korun). Povalování ve „VIP zóně“ pak vyjde dvojnásobně dráž.

Podnikatelé se roztahují, tvrdí hnutí

„Nárokujeme si právo na veřejný prostor; máme právo si užívat pláže, které si uzmuli chamtiví a společensky nezodpovědní podnikatelé. Okupují pláže v celé jejich šíři a mnohdy stonásobně překračují povolený limit,“ uvedli zástupci iniciativy pro server Metro.

Řecko od září omezí počet návštěvníků na athénské Akropoli

Cestování

„Mám pocit, jako bychom byli z ostrova vystrkováni,“ popsal pro New York Times místní obyvatel Nicolas Stephanou.

Souhlasí s ním i Ronit Nesher, který se na ostrov Paros trvale přestěhoval. „Ještě před pěti lety jsem si mohl jít na kteroukoli pláž užít přírodu, písek, vodu a ticho. Teď se to tu hemží lehátky a slunečníky a nikde nemáte ani prostor si natáhnout ručník nebo si přinést vlastní židličku,“ postěžoval si.

Členové ručníkového hnutí v minulých týdnech pochodovali po plážích s transparenty a snažili se na situaci upozornit. Řada z nich si na protest na plážích sedla do písku. Počet příznivců hnutí podle Independentu roste.

Za škálou pláží na Lefkadu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám