Hlavní obsah

Za škálou pláží na Lefkadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě nekonečné odstíny modré mořské hladiny, vkusně doplněné bílou barvou okolních skal a zelených lesů, to jsou barvy Lefkady. Jónský ostrov, který od pevniny dělí pouze zvedací most, už si získal srdce mnoha Čechů. Stejně jako třeba i Rumunů, kteří díky menší vzdálenosti cestují na Lefkadu autem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Lefkadská modrá je více než dobrá…

Článek

Vlastní dopravní prostředek, ať už auto či skútr, totiž na Lefkadě vskutku oceníte. Nejoblíbenější turistické letovisko Nidri totiž leží na východním pobřeží, zatímco nejkrásnější oblázkové pláže na tom západním.

Pokud ale někdo neřídí, nemusí se bát, že by zůstal ochuzen o největší půvaby ostrova. Z Nidri v sezoně každodenně vyrážejí výletní lodě, které vás na autem dostupné pláže dopraví zábavnější cestou. Stačí si jen vybrat.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Městečko Nidri měl v oblibě i multimilionář Onassis. Do přístavu jezdil s místními rybáři.

„Lefkada je už mnoho let stálicí našich letních zájezdů. Hodí se jak pro aktivnější cestovatele, kteří chtějí vyrážet každý den na jinou pláž a nebojí se kvůli těm nejkrásnějším ujít kus cesty po svých, těm bych doporučil vyrazit do Agios Nikitas, tak pro rodiny s dětmi, které v Nidri ocení klidné moře s výhledem na okolní ostrůvky a četné možnosti zábavy po koupání. A o tamější gastronomii snad netřeba říkat vůbec nic. Mluví sama za sebe,“ popsal ve zkratce ostrov mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Odměna za pohyb

Menší turistické letovisko Agios Nikitas se totiž nachází nedaleko pláže Milos. Zhruba kilometr dlouhá pláž leží hned za kopcem. V sezoně jezdí z pláže v Nikitas lodní taxi, které vás za několik eur dopraví tam i zpět.

Jste-li však alespoň v minimální formě a necestujete s hodně malými dětmi, můžete se tam zadarmo dostat po svých. Podle šipek zahnete ve vesnici doleva, a po několika betonových schodech nahoru budete chvíli pokračovat cestičkou z typicky načervenalé hlíny zeleným hájem až na vrcholek kopce, kde se vám otevře úžasný výhled na Milos.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Milos stojí za výšlap.

Pak už jen stačí sejít na pláž a užít si úžasný den plný koupání v křišťálově čisté vodě. Je nutné dodat, že pláž se honosí panenskou přírodou a nenajdete tu žádné vybavení ve formě lehátek, slunečníků ani barů, takže co si nepřinesete, to tady nenajdete. Jen božský klid a krásnou scenerii, obzvlášť pokud vyrazíte hned ráno a vydáte se na vzdálenější kus pláže.

Trek zpátky přes kopec je o něco náročnější, ale není dlouhý. Mále-li trochu fyzičku, za dvacet minut chůze jste zpět ve vesnici. Hodně lidí se na tuto cestu vydá v plážové obuvi, ale to nelze doporučit. Tenisky jsou na cestě plné kořenů a kamenů bezpečnější volbou. Veškeré vynaložené úsilí se ale bohatě vyplatí.

Koupání bez námahy

Kdo má rád servis se vším všudy, může popojet jen pár kilometrů na západ k pláži Kathisma. Zde najdete řady lehátek, bar s restaurací i bazén.

Určitým kompromisem co do vybavenosti a zároveň možnosti soukromí jsou další krásné pláže Kavalikefta (která volně přechází v Megali Petru) a Gialos. Dostatečně rozlehlé, když chcete prchnout od davů, ale s restaurací a dojezdem až k pláži. Tady může být veškerým vynaloženým úsilím vybrat si lehátko a vzpírat koktejl. O krásnou plážovou scenerii ani čistou vodu přitom rozhodně nepřijdete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Megali Petra se jmenuje podle fotogenických balvanů.

Nejníž na západním pobřeží najdete dvě vůbec největší krásky, Egremni a Porto Katsiki. Při cestě na tu první se ale pořádně zapotíte. Nejbližší parkoviště k Egremni je vzdáleno zhruba kilometr nad 400 schody k pláži.

Směrem dolů je to příjemná procházka, nahoru už může dát leckomu opravdu zabrat. Ne nadarmo tu prodávají trička s anglickým textem ve znění: „Nezahrávej si se mnou, přežil jsem Egremni.“ Jakmile se ale ocitnete na schodech a spatříte kilometry bílé pláže obklopené útesy a tu vůbec nejkrásnější lefkadskou modrou, na všechno ostatní zapomenete.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Egremni po svých není pro každého.

Porto Katsiki je ještě fotogeničtější. Zdejší útesy přechází od bílé ke zlatavé a při západu slunce až k oranžové, jejich vrcholky jsou pak porostlé bujnou zelení, jako by skály měly vlasy. Tady vás čeká jen necelá stovka schodů a jste na pláži. Jelikož se jedná snad o tu nejznámější, se soukromím zde nepočítejte. Ale dopoledne tu díky skalám najdete přirozený stín.

Vyjma klasických občerstvení se zde rozmohl i donáškový servis. Gyros v pitě, řecký salát, smažený sýr saganaki a další místní pochutiny vám společně s dobře vychlazenými nápoji snesou až na pláž s příplatkem zhruba eura a půl.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Porto Katsiki se nejednou umístila v žebříčku nejkrásnějších světových pláží.

Lefkada je sice hlavně o plážích, ale najdete tu i několik dalších výletních cílů. Jedním z nich je vodopád u Nidri. Cesta k němu vede rozlehlými olivovými háji a soutěskou se zavlažovacím kanálem do skal.

Před hlavním vodopádem budete míjet několik menších kaskád a tůněk a u cíle se můžete i vykoupat v průzračné osvěžující vodě. Jednou z velkých výhod ostrova je skutečnost, že zdejší voda je pitná.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hladina vody ve vodopádu klesá s postupující sezonou.

Máte-li s sebou děti, vyplatí se vypravit do udržovaného kláštera Faneromeni se zahradou a mini zoo. Za nejautentičtější řeckou atmosférou lze po úzkých klikatých cestách vyrazit do vesniček ve vnitrozemí, z nichž nejoblíbenější je Karya.

Najdete tu tradiční řemesla i výborný med a další oblíbené suvenýry tu pořídíte levněji než v přímořských letoviscích. Pod staletými platany je také několik lákavých restaurací.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Horské vesničky mají kouzlo.

V neposlední řadě se můžete vydat k majáku na mys Dukato. Zde měla podle pověsti kvůli nešťastné lásce dobrovolně ukončit svůj život básnířka Sapfó. Dnešní návštěvníci mohou z vrcholku útesu na nejjižnějším bodě ostrova obdivovat výhled na divoké pobřeží.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Řecka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám