Hlavní obsah

Devět tipů, jak si dobře vybrat hotel: Čtěte recenze a neplaťte předem

Nastává doba dovolených. Ať už na ni vyrazíte s cestovní kanceláří, či po vlastní ose, výběr dobrého ubytování je zcela klíčový. A to i v případě, že chcete v hotelu trávit co nejméně času a místo poflakování se u plážového baru prahnete po průzkumu. Při rezervaci se řiďte několika jednoduchými pravidly.

Foto: Profimedia.cz

Vybrat si správný hotel není jen tak.

Článek

1. Mějte jasno v tom, co chcete. Pokud totiž nevíte, co od ubytování očekáváte, jen stěží si vyberete správně. Možná neprahnete po velkém hotelu, kde se budete potkávat s desítkami dalších hostů, ale spíše po komornějším penzionu. Třeba preferujete více minimalistickou modernu, tradiční vzhled nebo luxus. Zkrátka mějte na paměti, co máte rádi a co od ubytovacího zařízení chcete a jaké služby očekáváte.

2. Zjistěte si základní vybavení. Může to být třeba posilovna či wellness nebo i snídaně v ceně pobytu. Pokud jedete k moři, jistě vám přijde vhod klimatizace, abyste se na pokoji neupekli. Možná jedete autem, a tak by se vám hodilo místo k parkování. A wi-fi? Ta už je dnes sice naprostým standardem, přesto může být někde zpoplatněná. Myslete zkrátka na vše.

3. Důvěřujte, ale prověřujte. Nenechte se omámit pouze propagačními fotografiemi, které má hotel na svých stránkách. Pokud chcete vidět autentičtější snímky, můžete je najít třeba na portálech, jako je TripAdvisor, kde je publikují sami cestovatelé. Dobrým nástrojem je v tomto ohledu také Instagram, kde si hotel najdete a rovněž si můžete na fotografiích či videích uživatelů prohlédnout, jak vypadá.

Nejlepší nový hotel mají v Turecku. Je částečně v jeskyni

Cestování

4. Přečtěte si recenze. Hodnocení naleznete přímo na rezervačních stránkách, jako jsou Booking.com nebo Hotels.com. Opět si ale recenze můžete zobrazit ještě na TripAdvisoru, kde by vás měl zajímat především počet kladných hodnocení. Čím jich je více, tím větší máte jistotu, že budete také spokojení. Přečtěte si ale i negativní recenze, díky kterým zjistíte, co bylo podle některých hostů špatně a kde byste mohli případně sami narazit.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jedete k moři, zjistěte si například, jak daleko je hotel od pláže.

5. Zkontrolujte aktuálnost. U recenzí nehleďte jen na samotné klady a zápory, ale také na to, kdy bylo hodnocení publikováno. Všímejte si především recenzí z nedávné doby, protože hotel mohl být skvělý před několika lety, v posledních měsících se ale mohl zhoršit. Nebo přesně naopak.

6. Ověřte si lokalitu. Zdá se to jako samozřejmost, ale mnohdy vás mohou uhranout fotografie nějakého hotelu, ale následně zjistíte, že je špatně dostupný, nachází se daleko od centra či veřejné dopravy. Pokud chcete být blízko k památkám či plážím, ověřte si, že má hotel skutečně tak výhodnou polohu, jak uvádí na svých internetových stránkách. Třeba v Dubaji, Londýně nebo v Paříži se vám pěší cesty k pamětihodnostem mohou značně protáhnout.

7. Načasování je klíč. Mějte na paměti, že zejména v méně frekventovaných destinacích může být o volné pokoje v hotelích větší rvačka než někde, kam turisté jezdí v hojném počtu a kde je dobře rozvinutá infrastruktura. Ideální je proto zkontrolovat dostupnost ubytování hned v momentě, kdy zakoupíte letenky, abyste o pár dní, týdnů či měsíců později nebyli nemile překvapeni, že nemůžete sehnat nic podle svých představ.

Foto: Profimedia.cz

Rozmyslete si, co od ubytování očekáváte. Třeba namísto klasického hotelu chcete vyzkoušet komornější glamping.

Pokud se však řadíte mezi dobrodruhy a střelce a na typu ubytování vám zas tolik nezáleží, je velká pravděpodobnost, že těsně před vaším pobytem některé hotely pokoje zlevní a vy tak ušetříte spoustu peněz. Může ale dojít i k přesnému opaku.

Nejlepší hotel na světě mají v Brazílii, rozhodli cestovatelé

Cestování

8. Nechte si rezervu. Nikdy nevíte, co se během týdnů či měsíců, než vyrazíte na dovolenou, stane. Vybírejte si proto vždy hotely, které nevyžadují platbu předem a ve kterých můžete rezervaci bezplatně zrušit i několik dní před pobytem. Tuto možnost snadno vyfiltrujete na stránkách typu Booking.com.

9. Peníze nejsou vše. Samozřejmě to není míněno tak, abyste rozfofrovali celý svůj rozpočet za hotel. Spíše mějte na paměti, že vysoká cena za ubytování ještě nemusí znamenat i hodně muziky. Méně je někdy více, a tak může být ve výsledku levnější a skromněji zařízený hotel čistší, zákaznicky přívětivější a s lepšími službami. Opět je důležité pročíst si recenze.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám