Hlavní obsah

Půjdem spolu do Beléma? Lisabonská čtvrť útočí na všechny smysly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon má mnoho lákadel. Asi nejvíce se jich však koncentruje v rušné čtvrti Belém. Mnozí turisté tu sice budou postrádat klikaté uličky a červené střechy Alfamy, najdete tu však jedny z nejznámějších městských dominant nebo i proslulý podnik s místní sladkou specialitou. Belém zkrátka útočí na všechny smysly.

Foto: Profimedia.cz

Klášter jeronymitů je jednou z dominant lisabonské čtvrti Belém.

Článek

Čtvrť Belém se od starého centra Lisabonu zásadně liší — protíná ji široká několikaproudová silnice a veskrze by se dala označit za moderní část města. Vzhledem k frekventovanosti nepostrádá typický ruch, který ještě umocňují turisti mířící sem za třemi hlavními dominantami. Těmi jsou monumentální klášter jeronymitů, neméně kolosální Památník objevitelů a o kus dál Belémská věž. Sice si tu tolik neužijete široké výhledy na město, ale tyto významné památky byste minout rozhodně neměli.

V nočním Lisabonu se zpívá o životě i nešťastných láskách

Cestování

Rozsáhlý klášter upoutá už na první pohled svou bělostnou fasádou, která vás za slunečného dne skoro oslní. Jako rok založení se obvykle uvádí 1502, nechal ho vybudovat král Manuel I. Portugalský na počest Vasca da Gamy, proslulého portugalského mořeplavce, jenž o několik let dříve objevil cestu do Indie. Oba muži jsou zde pohřbeni.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Klášter jeronymitů je zapsán na seznamu UNESCO.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Atrium kláštera je otevřené, v Lisabonu totiž panují přívětivé teploty i v zimě.

Stavba je považována za vrchol manuelského slohu, který je kombinací pozdní gotiky, maurského stylu i renesance. A perla to skutečně je. Návštěvníci se mohou vypravit do útrob kláštera a obkroužit jeho nádvoří s pečlivě udržovaným zeleným trávníčkem a fontánou. Kamenná podlaha se blyští a kroky turistů po ní příjemně klapou a ozvěna je nese celým prostorem.

Dvoupatrové atrium má bohatě zdobené stropy a krásná otevřená gotická okna. V Lisabonu je přece jen celoročně trochu přívětivější počasí, obyvatelé se proto ani v minulosti nemuseli bát, že při procházení chodbami nastydnou. A za slunečného dne vrhají zdobné okenní oblouky a podloubí krásné stíny. Monumentálnost kláštera jen dokazuje, jakou velmocí Portugalsko v době zámořských objevů bylo.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Klášter mísí prvky pozdní gotiky, renesance a maurského stylu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nechybí ani typická portugalská výzdoba, barevné kachličky zvané azulejos.

Nahlédnout lze i do klášterního kostela nebo některé z místností, z nichž mnohé zdobí typické portugalské kachličky azulejos. Na ty narazíte při potulování Lisabonem i na obyčejných domech a ve zmenšené verzi je můžete zakoupit i jako suvenýr, třeba v podobě magnetky.

Věž připomíná prvního nosorožce

Klášter byl v roce 1983 zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO společně s nedalekou Belémskou věží, která je rovněž postavená v manuelském stylu. Ta by se dala považovat za jakýsi symbol Lisabonu. Hromadí se u ní totiž asi nejvíce turistů lačných po fotografiích, podobně jako třeba v Praze u orloje.

I věž je upomínkou na éru zámořských objevů, byla postavena jako součást obranné linie města, přesto působí nanejvýš elegantně a zdobně. Památka původně stála na ostrůvku, ale vlivem říčních záplav je dnes takřka u pevniny, se kterou jí spojuje dřevěná lávka. Dodává jí to na snad až kýčovité romantičnosti, obzvláště ve večerních hodinách při západu slunce, kdy se nebe barví do červena a moře odráží siluetu stavby.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Belémská věž je jedním ze symbolů Lisabonu.

Na věži jsou vyobrazená zvířata a mezi nimi i nosorožec. Jde pravděpodobně o upomínku na prvního nosorožce dovezeného na starý kontinent. Jeho příběh však neměl šťastný konec, zahynul totiž při ztroskotání lodi cestou do Říma, kde měl být darován papeži.

V okolí památky najdete také množství prodejců nejrůznějších suvenýrů a cetek. Naši skupinu však nejvíc zaujal stánek, kde dělali piňa coladu rovnou do vydlabaného ananasu. Pravda, není to úplně lokální nápoj, pobřeží Atlantiku přece jen není Karibik. Kdybyste snad toužili po něčem místním, pátrejte po šnapsu zvaném ginjinha. Na bary, které tuto oblíbenou višňovici nabízejí, narazíte v Lisabonu prakticky na každém kroku.

Porto na nedostižný prodloužený víkend. Anebo klidně i déle

Cestování

Než se však zcela vydáte vstříc gastronomickému hédonismu, nemiňte poslední významnou belémskou památku, kterou je obří Památník objevitelů. Původní stavbu nechal postavit diktátor António de Oliveira Salazar, v roce 1958 ji však rozebrali. Dnešní podoba je replikou, která pochází z roku 1960 a připomíná éru, kdy Portugalci vládli mořím.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Památník objevitelů je poctou portugalským mořeplavcům.

Památník je 50 metrů vysoký a v jeho spodní části je vyobrazeno celkem 33 portugalských osobností. Mimo jiné zmíněný objevitel Vasco da Gama, ale i Fernão de Magalhães, kterého si patrně vybavíte z hodin zeměpisu jako prvního člověka, který obeplul zeměkouli.

Památník má uvnitř expozici, která se týká historie Lisabonu, výtahem či po schodech se lze dostat na vrchol budovy, z níž je výhled na rušný Belém, ale také na most 25 de Abril, který nápadně připomíná sanfranciský Golden Gate Bridge. Není to náhoda. Cihlově červený most postavila stejná společnost.

Zajímavý je také prostor před památníkem, kde mozaiková dlažba vyobrazuje mapu světa. Tu dala městu darem v roce 1960 Jihoafrická republika.

Košíčky vymysleli v klášteře

Pokud vás chození po památkách znaví, zamiřte pěšky směrem do centra. Jen nedaleko kláštera jeronymitů se nachází podnik, jehož věhlas poznáte už podle dlouhé fronty před vchodem. Prodávají tu místní sladkou specialitu, pastéis de nata neboli košíčky se žloutkovým krémem.

Foto: Profimedia.cz

U podniku Pastéis de Belém se stojí dlouhé fronty.

Ty údajně byly poprvé vyrobeny v roce 1837 právě v klášteře. Legenda praví, že jeptišky používaly vaječné bílky na škrobení svého oblečení, zbývalo jim však hodně žloutků. Začaly z nich proto košíčky vyrábět.

Pochutinu můžete ochutnat i kdekoli jinde v Lisabonu, ty původní a jediné pravé ovšem dělají právě v podniku Pastéis de Belém. Jen pro zajímavost, tato poměrně drobná kavárna je nejvíce hodnocenou restaurací na cestovatelském portálu TripAdvisor.

Foto: Profimedia.cz

Košíčky se žloutkovým krémem jsou silně návykové.

Košíčků se vyplatí koupit víc, protože jsou silně návykové. Nepočítejte však s tím, že by vám vydržely dlouho nebo jste je snad dovezli domů jako suvenýr. Nejlepší jsou totiž ještě teplé, když je těsto křehké a žloutkový krém trochu tekutý. Po jejich kalorické hodnotě ale raději nepátrejte, stačí vědět, že se na nich opravdu ničím nešetří. A koneckonců jste na dovolené!

Jedí jen šneky a moc se nemyjí. Francouzi jsou obětí mnoha stereotypů

Podcasty a pořady

Podmínky vstupu do země

Od pondělí 7. února se očkovaní turisté při vstupu do Portugalska už nemusejí prokazovat negativním testem. Postačí jim jen digitální covid pas nebo potvrzení o dokončené vakcinaci.

Zřetel se bere také na prodělané onemocnění a neočkovaní mohou vyrazit s testem, přičemž PCR nesmí být starší 72 hodin, antigen 24 hodin. Děti do 12 let (očkované i neočkované) se testem prokazovat nemusejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám