Hlavní obsah

Proč bydlet v lese, když můžete přespat rovnou v koruně stromu

Novinky, Klára Fischleinová

Jestli už máte plné zuby dovolených, na kterých střídáte čtení knížek s časopisy a prokládáte ho koupáním a opalováním, vyrazte někam, kde na pasivní odpočinek nejspíš ani nepomyslíte. Nové zážitky uprostřed voňavých lesů nabízí ubytování ve Španělsku, Francii i Švédsku.

Foto: Archiv Treehotel

Na návrzích apartmánů švédského Treehotelu pracovalo pět architektů. Na snímku pokoj pojmenovaný jak jinak než ptačí hnízdo

Článek

S lesním ubytováním se roztrhl pytel už zhruba před deseti lety. Pro řadu turistů je ale dosud nepokořenou cestovatelskou výzvou. Dovolená mezi korunami lesních stromů přitahuje odříznutím od civilizace a vypuštěním stresu. Těm, kteří jsou závislí na telefonu a internetu, může ovšem způsobit silné abstinenční příznaky. Možná proto někteří stále dávají přednost povrchnějšímu odpočinku v civilizaci.

V lesích Španělska

Na severovýchodě Španělska vyrostla v oblasti Guilleries v provincii Girona, se stejnojmenným hlavním městem, maličká vesnička ukotvená na kmenech stromů. Nenápadné lesní domečky Cabanes als Arbres slouží jako ubytování pro turisty. Přestože jsou netradiční hotelové pokoje uprostřed přírody a na první pohled v provizorních podmínkách, při placení tu návštěvníci musejí sáhnout hluboko do kapsy.

Cena za noc včetně snídaně se mění podle sezóny od 110 do 130 eur, v přepočtu přibližně mezi 2830 a 3340 korunami. Jídlo si návštěvníci lesních apartmánů vytahují v košíku přivázaném na provazu. Elektřině se tady z důvodu šetrnosti k životnímu prostředí nefandí, takže turisté musejí kvůli světlu zapalovat svíčky. Všechny apartmány mají vlastní terasu. Právě jedinečný výhled, který se odsud návštěvníkům nabízí, je to, na co se některým vyplatí ušetřit.

Foto: Archiv Cabanes als Arbres

Domečky ze dřeva připravené na příjezd turistů a ve vzduchu vůně jehličí španělských lesů.

Hobití pobyt ve Francii

Knižní a filmovou trilogii Pán prstenů asi netřeba dlouze připomínat. V oblasti města Fere-en-Tardenois nedaleko historické Remeše v severovýchodní Francii mají všichni fandové těchto příběhů možnost vyzkoušet hobití život na vlastní kůži. Obří hotelovou halu očekávat nelze, nepříjemná stísněnost ale také nehrozí. Turisté se špetkou fantazie si pobyt zde jistě užijí.

Le nid dans les bruyeres, jak se ubytovací rezort jmenuje, vyhledávají nejčastěji dvojice, jež utíkají z města a chtějí zažít klidný víkend. Za jednu noc se tu platí zhruba od 110 až 130 eur, tedy přibližně 2830 až 3340 korun. Ceny se mění podle data pobytu a výběru apartmánu.

Foto: Archiv Le nid dans les bruyeres

Na pohádkové ubytování v hobitím světě pod korunami listnatých stromů láká návštěvníky Francie.

Za designem do Švédska

Od roku 2010 funguje hotel spadající do takzvané „zelené architektury“ také na severu Švédska u města Harads. Tam šli na to doslova od lesa. Ubytování okamžitě ohromilo svojí originalitou a nápaditostí. Návštěvníci zdejšího Treehotelu si mohou vybrat, zda přespí v ptačím hnízdě, vesmírné lodi či v zrcadlové kostce nebo kabině lanovky.

Výběr z dostupných apartmánů není snadný, protože každý z nich je naprosto jiný. V budoucnu by měly být přistavěny další, čímž by se výrazně rozšířila kapacita tohoto lesního hotelu, jehož výhodou je právě zakotvení uprostřed přírody. Žádné procházky podél silnice, stačí slézt po žebříku a máte pod nohama jehličí. Aktuálně zaplatí host za jednu noc a snídani v přepočtu něco málo přes 10 tisíc korun. Pár vyjde noc se dvěma snídaněmi na 13,5 tisíce korun.

Foto: Archiv Treehotel

Je libo ubytování v kabině lanovky?

Reklama

Související témata:

Související články

Hotel, kde dávají žirafy dobrou noc

Do Keni jezdí turisté převážně na safari. Pokud však nejsou zrovna v terénu, zavírají se často v neosobních hotelových resortech, kde mají ke krásám divoké...

Výběr článků

Načítám