Hlavní obsah

Přestavěli dodávku a vyrazili do světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupili si dodávku, přestavěli ji na obytný vůz podle obrazu svého a vyrazili na cestu. Mladá dvojice z Frýdecko-Místecka Kateřina Polomská a Štěpán Pavliska plánují strávit zimu na jihu v Africe a na léto se přesunout na sever Evropy.

Foto: Právo

Práce na kompletní proměně auta zabraly páru půl roku.

Článek

„Je to osvobozující a úlevné. Člověk toho nemusí moc řešit, jde mu jen o to, aby se najedl, napil a večer se osprchoval,“ popisuje 26letá Katka.

Pár se navíc nebude muset spoléhat jen na úspory, může dál pracovat na dálku. Stačí jim k tomu notebook a připojení k internetu. Štěpán je technolog ve strojírenství, ale pracuje jen s počítačem, takže se v práci domluvil, že zůstane na půl úvazku. Katka bude dál dělat lekce jógy on-line.

Půlroční přestavba

Katku lákal svobodný život na cestě už od střední školy, o rok starší Štěpán se k tomu ze začátku moc neměl. „Pak se ale jednoho dne začal dívat na bazarové dodávky a bylo hotovo,“ líčí mladá žena.

Švédský Ledový hotel otevřel brány. Jedno apartmá navrhl i princ

Cestování

Hledání nebylo snadné. „Dodávka se sháněla těžko. Kupuje je teď hodně lidí. Ani ohřev vody nikde nebyl, protože je o něj velký zájem. Nakonec máme ohřev vody lodní, ale funguje úplně stejně,“ podotýká Katka.

Dodávky podle ní teď letí i díky tomu, že si je člověk může přestavět, jak chce: „Karavany jsou neosobní a uhlazené, kdežto u dodávky si uděláte všechno po svém. V podstatě si stavíte vlastní dům a naučíte se při tom plno věcí — jak zapojit vodu, elektřinu, jak udělat obklady a podobně.“

Práce ji nebavila, tak začala cestovat v dodávce se psy

Cestování

Nákup sedm let starého Fordu Transit Jumbo vyšel na 160 tisíc korun. Hlavní investicí, a to jak po finanční, tak i časové stránce, ale byla samotná přeměna v obytný vůz. „Bylo to nějakých 220 tisíc korun za materiál, práci jsem si dělal sám, ale nepočítám do toho servis, který jsme už párkrát využili,“ vyčíslil Štěpán.

Práce na kompletní proměně auta zabraly páru půl roku. Dodávku si bez jakýchkoli předchozích zkušeností přestavěli sami s pomocí návodů na internetu. „Když je někdo truhlář a má na to víc času, tak to stihne třeba za čtyři měsíce,“ poznamenává Štěpán.

Při přestavbě se potýkali s řadou komplikací. Například museli vyřešit, kam umístí klec pro psa, který cestuje s nimi. Nakonec obětovali místo pod kuchyňskou linkou. Instalace sprchy jim zabrala místo plánovaných dvou týdnů dva měsíce a o shánění ohřevu vody už řeč byla… „Sice to jsou nervy a sežere to hodně času, ale stojí to za to,“ hodnotí Štěpán.

Léto láká ke karavaningu. Zkuste zajímavou výzvu 3x7

Cestování

Lidem, kteří mají podobné plány jako oni, radí, aby si předem ujasnili, co všechno v dodávce budou chtít mít. „Možností, jak si dodávku zařídit, je hodně. My víme, že tam budeme pracovat, takže jsme potřebovali vyřešit stůl,“ vysvětluje Katka.

Zima v Maroku, 
léto v Norsku

Dodávku, která bude následující měsíce i jejich domovem, si vyzkoušeli na třítýdenním letním výjezdu. „Hned první noc v Rakousku jsme zjistili, že nám kape voda na hlavu, zadní dveře dobře netěsnily. Naštěstí jsme to zvládli opravit,“ popisuje Štěpán.

Teď je čeká v dodávce celý rok. „Na zimu pojedeme do Maroka, kde zůstaneme do jara,“ vyjmenovává Štěpán. „Přes léto chceme být v Norsku. Koupili jsme si paddleboard a chceme ho na tamních jezerech využít,“ dodává Katka.

Člověk se nemyje třeba deset dní, říká o náročné trase Češka

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám