Hlavní obsah

Povinné líčení pro letušky je sexistické, rozhodl úřad a napařil aerolinkám pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské nízkonákladové aerolinky Vueling dostaly pokutu za dvojité standardy odívání personálu. Zatímco po stevardech společnost vyžaduje pouze čistý a upravený vzhled, letušky se musejí líčit a nosit boty s podpatkem vysokým pět až sedm centimetrů. Podle katalánských úřadů je to sexistické. Dopravce slíbil, že dress code změní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady aerolinkám vzkázaly, že by měly zavést pravidla pro odívání, která jsou vyvážená, aniž by omezovala základní práva. Za sexistický dress code musí Vueling zaplatit pokutu 30 tisíc eur (přes 712 tisíc korun), píše server Independent.

Dopravce, kterého vlastní firma IAG, pod níž spadají mimo jiné i British Airways či Iberia, oznámil, že nyní už nebude u stevardů a letušek vyžadovat rozdílná pravidla. Aerolinky uvedly, že na inkluzivní politice pracují už více než rok. „Přehodnocujeme naše pokyny pro odívání. Naším cílem je zajistit posádce v každém okamžiku pohodlí a bezpečí,“ oznámila společnost s tím, že nově nebude vyžadovat po personálu ani líčení.

Letectví se mění

Letecké odvětví je mnohdy označováno za rigidní, řada společností totiž lpí na tom, aby se letušky líčily, nosily sukně a podpatky. V posledních letech však množství aerolinek razantně mění pravidla pro odívání, přičemž ženy už nemusejí používat make-up a mohou nosit kalhoty. Oproti tomu muži si mohou jako pracovní oděv zvolit u některých dopravců sukni.

Líčení i pro pány. British Airways dají zaměstnancům větší svobodu při úpravě zevnějšku

Cestování

Loni uskutečnila britská mezinárodní společnost YouGov anketu, zda by měly letušky nosit podpatky. Jeden z deseti mužů měl za to, že ano. Mezi ženami sdílely takový názor jen čtyři procenta dotazovaných.

Anketa

Měly by letušky nosit podpatky?
Rozhodně měly
28,1 %
Spíše měly
8,6 %
Spíše neměly
12,8 %
Rozhodně neměly
46,7 %
Nevím
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3912 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám