Hlavní obsah

Letušky chtějí zakázat malým dětem sedět na klíně rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz amerického leteckého personálu AFA-CWA volá po tom, aby měl každý cestující v letadle své vlastní sedadlo. A to včetně dětí mladších dvou let, které jinak sedí rodičům na klíně. Podle zástupců odborů je to nebezpečné třeba kvůli nevyzpytatelným turbulencím, během nichž se může letadlo propadnout i o stovky metrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asociace sdružuje na 50 tisíc letušek a stevardů z dvaceti aerolinií. Nyní apeluje na americké zákonodárce, aby změnili pravidla, podle nichž mohou aktuálně děti mladší dvou let sedět rodičům na klíně, píše server Independent.

Podle šéfky odboru Sary Nelsonové není ale něco takového vůbec bezpečné. Letušky a stevardi to označují za riziko už dlouhé roky. „Zažili jsme turbulence, během nichž se letadlo vmžiku oka propadlo i o 1200 metrů,“ uvedla Nelsonová pro Washington Post. „Před gravitačním přetížením nedokážou děti uchránit ani nejvíce milující matka či otec. Fyzikálně je to zkrátka nemožné,“ dodala šéfka asociace.

Reakce na let Lufthansy

Také americký úřad pro civilní letectví cestující na svých stránkách upozorňuje, že nejbezpečnější jsou pro děti mladší dvou let autosedačky, nikoliv klín. „Vaše ruce nejsou schopné bezpečně udržet dítě, obzvlášť v případě nenadálé turbulence,“ uvádí úřad.

Jak se nacvičuje evakuace letadla? Byli jsme u toho s kamerou

Cestování

Apel leteckého personálu přišel poté, co muselo být letadlo německé společnosti Lufthansa mířící z Texasu do Frankfurtu odkloněno do Virginie po masivní turbulenci. Sedm lidí bylo během ní zraněno a muselo do nemocnice, zatímco jedno dítě vylétlo matce z náručí. Nejmenovaný cestující popsal, že letadlo začalo v jednu chvíli padat volným pádem.

Lufthansa potvrdila, že turbulence byly sice krátké, ale intenzivní, a tak muselo být letadlo odkloněno a několik pasažérů hospitalizováno.

Anketa

Byli byste ochotni dětem mladším dvou let platit za vlastní sedadlo?
Ano
79,6 %
Ne
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3224 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám