Hlavní obsah

Lyžování v zemi Ladinů. Val di Fassa s velkým kolotočem sjezdovek

Šest obcí, deset tisíc obyvatel a údolí dlouhé jen dvacet kilometrů. Přesto Val di Fassa v samém srdci trentinských Dolomit na severu Itálie nabízí na 230 kilometrů sjezdovek. „Jezdí k nám trénovat naši reprezentanti, ale užiji si tady i rodiny s dětmi“, říká Luciano, instruktor lyžování a jeden z potomků původních obyvatel, takzvaných Ladinů.

Foto: fassa.com

Sjezdovky jsou dobře značené.

Článek

Ladinové mluví jazykem, jehož počátky sahají do dob, kdy Římané dobyli alpská údolí a jejich lidová latina se smíchala s místním jazykem, rétštinou. Ladinové si svoji zvláštní řeč, spolu s některými kulturními obyčeji, uchovali dodnes.

V zimě se konaly karnevaly a většinou se odehrávaly také svatby. Hlavní roli o karnevalu hrály masky, koho plácla maska Buffona, kašpara, mohl si být jistý, že se od něj všichni dozvědí, co udělal během roku špatně.

Když svět sužoval covid, byli jsme rádi, že jsme si v lednu mohli s určitými omezeními aspoň znovu zalyžovat. Začali jsme v San Pellegrinu, na pomyslné spojnici mezi údolími Fassa a Fiemme, které Češi dobře znají.

Polární trek ve Finsku? Divočina vám nedá absolutně nic zadarmo

Cestování

Vstup na sjezdovky nikdo nehlídal, díky tomu, že jsou skipasy začleněné do systému Dolomiti Superski, stačilo nám na mobilu propojit naši Tečku se zakoupenou permanentkou a už jsme jezdili bez omezení. Průsmyk Pellegrino je rozdělen silnicí — ta se dá na lyžích přejet přes dřevěný můstek, zpátky zase poslouží sedačka.

Špatné počasí má i svá pro

Protože zrovna hodně foukalo a lanovky a sedačky se postupně zavíraly a otevíraly, museli jsme se tím řídit při výběru pist. „Výhoda je, že velká část lyžařů ze sousední provincie Belluno při špatném počasí zůstává doma a čeká na lepší předpověď,“ říkal nám Luciano. Na dotaz, co jako instruktor lyžování dělá v létě, má už připravenou odpověď: „Rodina má ve Fasse hotel, řídí ho jeden z mých tří synů s mou sestrou, tak jim pomáhám.“

Foto: Jana Hanušková, Právo

V lednu bylo přírodního sněhu málo, ale sjezdovky jsou v celém údolí Fassa pokryty sítí sněžných děl.

Dopolední jízdy jsme zahájili na svazích pod vrcholem Cima Uomo (3003 m n. m.) na červených a modrých sjezdovkách, na černou a do vyšších partií nás vítr nepustil. Červeně označené svahy jsou určené pro svižné jízdy, propojení mezi nimi jsou široká. Jen povrch byl hodně tvrdý, přírodního sněhu málo, zato vrstva umělé bílé pokrývky. Sněžná děla zaručí, že i do pozdního jara se dá nejen tady, ale v celém údolí Fassa lyžovat mezi stráněmi, na nichž rozkvétají vřesy.

Stále je co objevovat

Na jídlo jsme zamířili do chaty Baita Paradiso, kromě bufetu je tu za dveřmi s nenápadným otevíráním místnost, kde se servírují opravdové lahůdky. Včetně třeba noků s gorgonzolou a ořechy nebo jeleního steaku na jehličí.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Chaty nabízejí možnosti občerstvení.

Odpoledne už nám poryvy větru umožnily vyzkoušet i druhou stranu areálu Pellegrino. Na vrchol Col Margherita (2513 m n. m.) nás dovezla lehce se pohupující visutá kyvadlová kabina.

Část z nás volila cestu dolů po červené sjezdovce ukryté ve stínu stromů, další se mohli spustit zpět po souběžné, ale mnohem příkřejší, stejnou barvou označené pistě, ti nejodvážnější volili třetí z průseků na severní straně údolí — černou jedenačtyřicítku La Volata. Přejezd do městečka Falcade je kvůli větru zavřený, ušetříme si tak skoro 1,5 hodiny, jež je na něj potřeba.

Rodinný Ciampedie

Sella Rondu, fakticky jediné propojení sjezdovek v Itálii, které má na čtyři sta kilometrů pist ve čtyřech údolích v provinciích Trentino a Jižní Tyrolsko, zná asi každý. Nastoupit se dá na tento okruh i v údolí Fassa.

San Martino di Castrozza: Zimní pohoda v kapesním vydání

Cestování

My jsme ale oželeli Sella Rondu i s jejím výhledem na královnu Dolomit, ledovec Marmolada ve výšce 3342 m n. m., a vyzkoušeli jsme další den méně známou cestu Skitour Panorama se sedmdesáti kilometry sjezdů a 39 lanovkami, kabinkami i vleky. Nástup byl v Canazei, kde jsme bydleli, přes vrcholy Col Dei Rossi, Ciampac a Col de Valvacin jsme přejeli i díky minibusu, který tady pravidelně jezdí, do vesničky Pera.

Foto: fassa.com

Dramatické výhledy na ohromné věže Dolomit

Odtud jsme dvěma čtyřsedačkami zamířili do malého areálu Ciampedie ve dvou tisících metrech nad mořem. Dospělí se tu slunili na lehátkách a děti si i v zimě hrály na sněžném kolotoči, houpačkách či trampolíně. Nejen zamilovaní si pak pořizovali snímky u dřevěného srdce nad jednou z mnoha chat s občerstvením. Kolem se tyčí ohromné věže dolomitské skupiny Rosengarten/Catinaccio. Však jsou opředené ladinskými legendami.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ciampedie je rájem pro celé rodiny.

Modrou čtyřkou sjíždíme z Ciampedie (2000 m n. m.) na červenou pětku pod vrcholkem Pra Martin, souběžná černá dvojka Tomba o délce 900 metrů je zavřená. Nechybí tu ani okružní modře značený svah. Kdo chce, může z Ciampedie zamířit do další obce, Viga. Návrat do Pery vede spíše lesními cestami, je tu postavený na lyžích průjezdný sněhový domek, kam se vejdou i dospělí, nechybí několik umělých skoků.

Poslední úsek je plný serpentin, přejíždí i málo využívané silničky, aby nakonec skončil na okraji vesnice, k lanovce se musí dojít pěšky. Přesto stojí tenhle sjezd za vyzkoušení.

Nejen hotel umělců

Italové mají rádi dobré jídlo a pití, jsou známí svou kvalitní architekturou i zálibou v umění. To vše se spojilo ve Fasse v hotelu Locanda Degli Artisti v obci Canazei. Každý pokoj či apartmán je věnovaný jinému umělci, jejich obrazy visí po stěnách, a protože při pohledu na umění by měli hosté podle majitelů relaxovat, nechybí infra sauny, vířivky, parní krby, relaxační sprchy. Co číslo místnosti, to jiný vodní prvek.

Rychlebské hory: Prvotřídní stopy vás zavedou i do Polska

Cestování

Z oken Locandy Degli Artisti je výhled na Dolomity, jejich vrcholky se při západu slunce dokážou zbarvit od růžové po krvavě rudou, my jsme mohli z vysokých oken pozorovat i proslavený běžecký závod Marcialonga. Běží se poslední lednovou neděli, měří sedmdesát kilometrů a prochází údolími Fassa a Fiemme.

Wellness i skvělé jídlo

Odpočívat třeba celý den se dá i ve wellness centru s termální vodou v obci Pozza. QC Terme Dolomiti mají tři patra, rozlohu přes čtyři tisíce metrů čtverečních a nechybí v nich restaurace, odpočívárny, místnosti s relaxační hudbou, sauny - tam se všichni paří v plavkách — a hlavně venkovní bazény, kdy po okolních cestách chodí za dřevěnými plůtky lidé na procházku.

Foto: fassa.com

Budova QC Terme Dolomity má tři patra.

Velkou výhodou je, že se v bazénech používá termální voda Alloch, sirný pramen známý už od starověku, díky kterému se vám kůže nerozmočí jako v chlorované vodě.

Foto: fassa.com

V lázních je voda ze sirného pramene.

Itálie má výbornou gastronomii, provincie Trentino navíc byla stejně jako naše území do konce první světové války součástí rakousko-uherské monarchie. Na jídelním lístku se proto objevují jídla známá i v Česku.

Třeba gulášovou polévku s pěknou porcí hovězího nebo štrúdl podávali vedle tradičních italských lahůdek v chatě Friedricha Augusta (2298 m n. m.) nad Canazei, kam jsme za burácení větru vyjeli na večeři rolbou. Majitelé tady ale také chovají jaky, zástupce pravěkých turů, speciality z jejich masa tu proto nemohou chybět.

Jak se tam dostat
Z Prahy do Canazei je to 630 kilometrů, cesta trvá v ideálních podmínkách sedm a půl hodiny a vede přes Innsbruck, Brennerský průsmyk, před Bolzanem se odbočuje do Val di Fassa. V Rakousku je třeba mít dálniční známku, na deset dní pro osobní auto vyjde na 9,5 eura, zpoplatněn je přejezd Brennerem (9 eur), v Itálii se dálnice platí podle ujetých kilometrů.
Z Brna je cesta ještě o sedmdesát kilometrů delší, vede přes Vídeň, Linec, Salcburk a pak dál na Innsbruck.
Podmínky a opatření proti šíření nemoci covid-19 sledujte na mzv.cz.
Na kolik to přijde
Permanentka Val di Fassa/Carezza stojí na šest dní pro dospělé 296 € (asi 7252 Kč), junioři narození po 27. 11. 2005 zaplatí 207 eur, senioři narození před 27. 11. 1956 pak 266 eur.
Pellegrino na šest dní vyjde ve stejných kategoriích na 282 eur, 197 eur a 254 eur. Děti do osmi let jezdí zdarma, pokud si dospělí, kteří je doprovází, koupí skipass.
Info nejen o cenách na fassa.com, visittrentino.it/cs.

Reklama

Výběr článků

Načítám