Hlavní obsah

Počet turistů ve Španělsku byl v červenci téměř na úrovni z doby před pandemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet turistů ve Španělsku se v červenci ve srovnání se stejným měsícem loni více než zdvojnásobil a jen mírně zaostal za úrovní z doby před pandemií nemoci covid-19. Oznámil to místní statistický úřad. Celkem 9,1 milionu turistů v zemi utratilo téměř 12 miliard eur (293,6 miliardy korun), což je více než dvojnásobek loňských výdajů. Cestovní ruch je důležitou součástí španělské ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2019, tedy než pandemie prakticky zastavila zahraniční turistiku, do Španělska v červenci zavítalo rekordních 9,9 milionu turistů.

Turisté z Asie jsou jedinou skupinou, která se do země nevrátila ve stejném počtu jako před covidem-19, řekl v televizní stanici TVE státní tajemník pro cestovní ruch Fernando Valdés. „(Asijští turisté) jsou pravděpodobně ti, kteří nám chybějí k tomu, abychom dosáhli 100 procent čísel z roku 2019,“ uvedl. Absenci ruských turistů od invaze na Ukrajinu podle něj kompenzuje více turistů z jiných zemí.

Španělská vláda očekává, že počet turistů v letošní letní sezoně dosáhne 90 procent počtu před pandemií. Zvláště turisté ze severní Evropy si rezervují více zájezdů než v roce 2019, uvedla agentura Reuters.

Cestovní ruch představoval před pandemií 12 procent španělské ekonomiky, v roce 2019 do této země na Pyrenejském ostrově přicestovalo 83,5 milionu turistů. V roce 2020 to bylo kvůli pandemii pouze 19 milionů, loni jejich počet vystoupil na 31,1 milionu.

Ve Španělsku budou do konce roku cesty vlakem na kratší vzdálenosti zdarma

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám