Hlavní obsah

Ekvádor – kde hledat pohádkový poklad Francise Drakea

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Machalilla je jediným národním parkem na ekvádorském pacifickém pobřeží. Na více než 70 000 hektarech v provincii Manabí se rozkládá suchý tropický prales i bělostné pláže karibského stylu. Návštěvníky ovšem ještě víc přitahuje Stříbrný ostrov, který střeží tajemství slavného korzára.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Pozorování keporkaků v Ekvádoru patří k životním zážitkům, na které se nezapomíná.

Článek

Vstupní branou do parku Machalilla je rybářské městečko Puerto López založené v polovině 19. století. Předtím zde byly velice neprostupné mangrovové mokřady a rybáři se do zátoky dostávali pouze po moři, aby ji mohli dočasně využívat k rybolovu.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

I v současné době si Puerto López zachovalo svou rybářskou tvář. Když si přivstanete a vyrazíte na místní pláž, stanete se svědky dechberoucího divadla. Rybáři se brzy nad ránem vracejí se svými úlovky. Na provizorním rybím trhu, který si zbudovali přímo na pláži, tak můžete spatřit čerstvě vylovené mečouny, žraloky či rejnoky. Nad nimi krouží fregatky a pelikáni čekající na příležitost snadného úlovku.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Po stopách tisíciletých kultur

Pouze několik kilometrů směrem do vnitrozemí se nachází indiánská komunita Agua Blanca. Komunita čítá přibližně 300 členů a jedná se o potomky obyvatel kultury Manta. O této prastaré kultuře se dozvíte více v místním muzeu, kde jsou uloženy předměty z archeologických výzkumů. Původ kultury Manta sahá až do 7. století našeho letopočtu. Nutno podotknout, že ekvádorské pobřeží bylo osídlené kulturami již ve 4. tisíciletí před naším letopočtem. Mezi nejznámější patří kultura Valdivia, jedna z nejstarších na celém americkém kontinentu.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Termální laguna a „karibská pláž“ jako bonus

Pro milovníky přírody se zde naskýtá procházka tropickým suchým pralesem, kde můžete obdivovat různé druhy kaktusů či fíkovníků. Na konci poznávacího okruhu čeká na návštěvníky blahodárný odpočinek v termální sirnaté laguně. Národní park Machalilla, zasahující až na pobřeží Tichého oceánu, však ukrývá ještě další poklady. Jedním z nich je přírodní pláž Los Frailes. Její bělostný písek a okolní flóra z ní dělají nejkrásnější pláž ekvádorského pobřeží, jež si nezadá s těmi karibskými.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Pirátský poklad i přírodní bohatství

Tím největším lákadlem zdejšího regionu je ovšem Isla de la Plata neboli Stříbrný ostrov nacházející se 40 kilometrů od pobřeží. Název údajně získal díky slavnému korzáru Francisi Drakeovi, který tady podle legendy ukryl svůj (dodnes neobjevený) poklad z přepadů španělských lodí. Bohatství, tedy to přírodní, zde můžete obdivovat dosyta. Především unikátní flóru suchého tropického pralesa a početné kolonie mořských ptáků.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Při výhledech z útesů na tento neobydlený ostrov zajisté spatříte tereje modronohého, ale třeba i albatrosy, fregatky či pelikány. U korálových útesů kolem ostrova pak dovádějí pestrobarevné rybky, mořské želvy či delfíni. Každoročně od června do září zde vyvedou své mladé početné skupiny velryb – keporkaků. Pozorování těchto obrovských kytovců vyskakujících nad hladinu patří k úchvatným okamžikům.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

No, řekněte sami, nejsou tyto zážitky pro cestovatele cennější nežli bájný Drakeův poklad?

Inzertní sdělení:

Toužíte po exotické a přitom bezpečné dovolené? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat nejrozmanitější zemi naší planety – Ekvádor. Pozoruhodná příroda s divokou faunou i flórou se střídá s úchvatnými inckými památkami a nekonečnými písečnými plážemi na pobřeží Tichého oceánu.

Proniknete i do hloubi tajuplného Amazonského pralesa, kde lidé stále žijí svým tradičním způsobem daleko od vymožeností civilizace. Odpočiňte si a načerpejte energii v tomto nádherném koutě světa a poznejte tradiční kultury pevně spjaté s přírodou.

Využijte naši jedinečnou nabídku! Při zakoupení zájezdu do 30. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám