Hlavní obsah

Plzeň se své první ferraty asi jen tak nedočká. Plánují se ale jiné atrakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S projektem první plzeňské ferraty, která měla vzniknout na pískovcovém masivu u Třemošenského rybníka, je to nahnuté. Příznivci adrenalinu se ale letos ve stejné rekreační oblasti na okraji města dočkají lezeckých boulderingových stěn i cyklotrailových tras.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Ferrata měla vést po obvodu skály u plzeňského Třemošenského rybníka.

Článek

Radnice plzeňské „jedničky“ už loni počítala s vybudováním jednoduché asi čtyřicet metrů dlouhé ferraty vedené v bezpečné výšce, a tedy vhodné i pro děti - v plánu byla instalace kramlí, kolíků i jisticího ocelového lana.

„Abychom věděli, v jakém je skála stavu a zdali je vůbec možné na ni ferratu umístit, nechali jsme v loňském roce vypracovat geotechnický posudek,“ řekl Novinkám místostarosta obvodu Miroslav Šuma (ANO).

„Konstatoval, že stěnu bude nutné sanovat. Očistit ji od volných kamenů, zvětralin, zafixovat potenciálně nestabilní bloky do podloží. A na římse ve zhruba šestimetrové výšce vybudovat záchytné konstrukce proti pádu úlomků horniny či bloků. V dlouhodobém horizontu by bylo nutné počítat s pravidelnou údržbou,“ konstatoval Šuma.

Skialpinisté ničí sjezdovky a ohrožují bezpečnost lyžařů. Vlekařům se do zákazů nechce

Cestování

Místní radnice nyní tedy jedná o rozsahu vyhotovení příslušné dokumentace. „A vlastně o realizovatelnosti samotného projektu. Předběžné odhady hovoří o tom, že by se cena za samotnou sanaci skalní stěny mohla pohybovat v řádu milionů korun,“ dodal Šuma.

Milovníci lezení ale úplně zkrátka nepřijdou - jisté už naopak je vybudování souboru boulderingových stěn na opačné straně rybníka, vedle tamního pumptracku. Půjde o čtyři různě tvarované, téměř tři metry vysoké útvary s lezeckými úchyty.

Foto: ÚMO Plzeň 1

Vizualizace boulderingových stěn, které vyrostou na okraji Plzně.

„Na tento projekt máme z rozpočtu předběžně vyčleněno čtyři a půl milionu korun,“ sdělila Andrea Šlechtová, vedoucí odboru investic zmíněného obvodu.

Pokračování na přelomu měsíce

Nedaleko u Seneckého rybníka vzniknou dva přírodní traily pro terénní cyklistiku o délce 1950 a 1550 metrů s rozdílnou obtížností, které budou určené pro širokou veřejnost. „Trasy povedou okrajovou částí lesa podél průseku, který vymezuje ochranné pásmo elektrického vedení,“ upřesnil Šuma.

Foto: ÚMO Plzeň 1

Stavba cyklotrailových tras už začala.

Práce začaly už loni v říjnu. „V závěru roku musely být přerušeny. Finální úprava povrchu cyklotrailů by totiž vycházela na klimaticky nevhodné období,“ vysvětlil Šuma. Firma se na místo vrátí na přelomu února a března. „Předpokládáme, že nejpozději v květnu bude hotovo,“ uzavřel místostarosta Šuma, podle něhož tato akce vyjde na zhruba 2,6 milionu korun.

Turisté nemají zájem, podnikání v Českém Švýcarsku po požáru skomírá

Domácí

Divoká Šumava táhne. Loni přilákala přes dva miliony návštěvníků

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám