Hlavní obsah

Turisté nemají zájem, podnikání v Českém Švýcarsku po požáru skomírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezájem turistů trápí podnikatele na území národního parku České Švýcarsko. Jeden z nejoblíbenějších cílů tuzemských i zahraničních návštěvníků Edmundova soutěska je po předloňském ničivém požáru stále uzavřený a je velmi pravděpodobné, že zůstane nepřístupný i letos. Podnikatelé vyhlížejí řešení, které by do oblasti přilákalo více lidí.

Hřensko, cesta na Pravčickou bránuVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Téměř dvacet procent turistických cest v Českém Švýcarsku je stále uzavřených nebo odznačených. Vedle Edmundovy soutěsky na řece Kamenici je nepřístupná také oblíbená Gabrielina stezka vedoucí na Pravčickou bránu. Odhad ekonomických škod v letech 2022 a 2023 přesáhl dvě miliardy korun.

„Jako podnikatelé balancujeme na hraně přežití. Nejhorší pro nás je vypořádat se se zavřením cílů, kam předtím mířily statisíce turistů. Hotely a penziony zejí prázdnotou,“ řekl Novinkám majitel a provozovatel penzionů v Mezné Roman Pluháček.

Zřejmě nejvíce na absenci turistů doplácí Hřensko, které je považováno za vstupní bránu do parku. Před covidem navštívilo obec podle vedení radnice ročně na 400 tisíc lidí.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Ulicemi Hřenska procházely v sobotu jen skupinky turistů.

Loni Divokou soutěskou, která již byla otevřená, prošlo zhruba 40 tisíc lidí. Jde tak o devadesátiprocentní propad návštěvnosti, který se zákonitě promítá do tržeb provozovatelů zdejších restaurací, penzionů a hotelů.

Přestože počasí připomínalo v sobotu spíše jaro, po ulicích Hřenska se trousily jen skupinky turistů. V restaurací bylo téměř prázdno.

„Je to špatné. Propad tržeb oproti sezonám před požárem je značný,“ řekl Novinkám Karel Vacek, majitel penzionu s restaurací stojícího přímo u hlavního chodu do nyní uzavřené Edmundovy soutěsky.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Ulicemi Hřenska procházely v sobotu jen skupinky turistů.

Živěji bylo na cestě na ikonickou Pravčickou bránu, kterou se vydaly zdolat stovky turistů. Téměř všichni však přijeli na jednodenní výlet stejně jako Jana Dobešová s rodinou.

„Jsme z Prahy, jezdíme sem často, máme to tady rádi. Vyšlápneme Pravčickou a před setměním se vrátíme domů,“ řekla Novinkám mladá žena. Návštěvu některé z místních restaurací neměla v plánu. „Máme s sebou svačinu,“ usmála se.

Podnikatelům i zástupcům místní samosprávy došla trpělivost a s výzvou Otevřete České Švýcarsko! se v lednu obrátili přímo na premiéra Petra Fialu (ODS). Otevřený dopis shrnující neutěšenou situaci v oblasti čítá 56 signatářů.

Živnostníky sžírá nejistota

V dopise připomínají, že uzavírka turistických lákadel poškodila návštěvnost regionu, takže ubytovací zařízení zůstávají poloprázdná. „Ministerstvo životního prostředí ČR ani Správa národního parku České Švýcarsko po měsících slibů doposud nepředložily a nerealizovaly žádnou závaznou podobu harmonogramu obnovy a zpřístupňování cest,“ stojí mimo jiné ve výzvě. Premiéra zároveň vyzvali, aby situaci začal řešit na vládní úrovni.

Premiér Fiala se podle mluvčí kabinetu Lucie Ješátkové s dopisem seznámil. „Odpověď signatářům odešle během několika dnů,“ řekla Novinkám mluvčí.

Živnostníky sžírá nejistota, kdy budou nyní nepřístupná místa konečně otevřená. Jen takový krok může podle nich vrátit do oblasti tisíce turistů, kteří zde nyní chybí. Vedení správy národního parku přitom osočují z liknavosti.

„Pořád nám jen něco slibují, pořád se na něco čeká, ale konkrétní činy jsou v nedohlednu. Jako by se jim do řešení situace ani nechtělo,“ posteskl si Karel Vacek.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Pravčickou bránu se v sobotu vydaly zdolat stovky turistů.

Správa parku kritiku odmítá. Pro zpřístupnění cest činí podle mluvčího Tomáše Salova maximum. „Nechali jsme vypracovat tři externí odborné posudky, které nyní analyzujeme. S výsledky pak seznámíme starosty a podnikatele v průběhu března. Intenzivně pracujeme na tom, abychom vydali stanovisko ke dvěma lokalitám, kde je situace v terénu zdaleka nejkomplikovanější: Edmundova soutěska a Gabrielina stezka,“ řekl Novinkám Salov s ujištěním, že správa národního parku do budoucna nepočítá s trvalým zrušením žádné ze značených cest.

Požár zasáhl v parku více než 1000 hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se při ní 6000 hasičů. Kvůli založení požáru podal státní zástupce obžalobu na bývalého dobrovolného strážce parku. Hrozí mu až 15 let vězení.

Soud vrátil žalobci případ požáru v Českém Švýcarsku, chce upřesnit škodu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám