Hlavní obsah

Divoká Šumava táhne. Loni přilákala přes dva miliony návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Bezmála 2,4 milionu turistů zamířilo minulý rok do šumavského národního parku. Jednoznačným tahákem zůstává trasa z Modravy přes Rybárnu na Javoří pilu a Tříjezerní slať. Nejoblíbenějším návštěvnickým centrem se stalo Srní, kde je vlčí výběh.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Na Šumavě turisté často míří do Srní, kde je vlčí výběh.

Článek

Ostatně ten si nedávno prohlédl také prezident, když zamířil na západ Čech. A prohlásil, že by se mu vlci líbili v lánské oboře. „Do Srní zavítalo loni více než 110 tisíc lidí,“ vypočítal mluvčí parku Jan Dvořák.

V posledních letech jezdí do šumavské přírody přes dva miliony lidí ročně. Rekord padl během covidového období, konkrétně v roce 2020, kdy šlo o 2,55 milionu turistů. „Loňská návštěvnost je vyšší oproti období před vypuknutím pandemie,“ sdělil Dvořák. Nárůst činí tři sta tisíc.

Modrava i Povydří

Oblíbené jsou hlavně letní prázdniny, kdy přijíždí přes čtyřicet procent všech turistů. „Stále silnější máme ale podzimní sezonu, především září. A také květen s červnem,“ nastínil Josef Štemberk ze správy národního parku.

Vlci by se mi líbili v lánské oboře, nadhodil Pavel na Šumavě

Domácí

Zájemci nejvíce vyhledávají trasu z Modravy na Tříjezerní slať. Dále jde o Chalupskou a Jezerní slať a naučnou stezku Povydří či Prameny Vltavy. Co se týče návštěvnického centra, po už zmiňovaném Srní následuje Kvilda. „Pomyslnou třetí příčku drží soví voliéry v Borových Ladech,“ řekl Dvořák.

Doplnil, že mají na starosti třináct návštěvnických zařízení, kam loni přišlo 386 tisíc osob, z toho skoro třetina si vybrala právě Srní. „Meziroční nárůst činí pětadvacet tisíc,“ porovnal mluvčí.

Nové vycházky

Podle něj uvedená čísla potvrzují, že národní park je pro turisty velmi atraktivní. Připomněl také výsledky dotazníku, v němž odpovídaly tisíce zájemců. Drtivá většina hodnotila nabídku zařízení a tras jako ideální. „Více než pět procent dotazovaných dokonce napsalo, že počet je až příliš velký,“ zmínil Dvořák.

Dotazník ukázal jednu zajímavost. Asi polovina respondentů přiznala, že se cítí při pohledu na plochu s odumřelým stromovým patrem smutně. „Pro území národního parku je však odumřelé neboli tlející dřevo typické. Na více než čtyřiačtyřiceti procentech území totiž ponecháváme přírodu, aby nám ukázala, co všechno dokáže,“ podotkl ředitel parku Pavel Hubený.

Upozornil, že odumřelé stromy mají mnoho nenahraditelných funkcí. „Navracejí živiny do ekosystému, poskytují životní prostor pro širokou škálu živočichů a rostlin, zadržují vodu v přírodě,“ vysvětlil.

Dodal, že právě tyto funkce představí veřejnosti díky tematickému Roku tlejícího dřeva. Připravené jsou speciální komentované procházky, novinkou budou i fotobody.

Prezident je pro zpřístupnění Modrého sloupu na Šumavě. Promluví s ministrem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám