Hlavní obsah

Paříž nechá instalovat fontány s perlivou vodou

Novinky, mšv

V hlavním městě Francie vyrostou nové pitné fontány. Místo klasické vody budou ale nabízet perlivou variantu, aby už místní ani turisté nikdy nemuseli zažívat příkoří při konzumaci vody bez bublinek. Jak s nadsázkou zdůrazňuje britský Telegraph, ve Francii totiž není poměrně drahá minerálka Perrier luxusem, ale základním právem. Ve skutečnosti jde však radnici o snížení spotřeby PET lahví.

Foto: Profimedia.cz

V Paříži se fontány s perlivou vodou testují od roku 2010. Ilustrační foto

Článek

Fontány s perlivou vodou se na různých místech ve městě testují už od roku 2010 a ohlasy byly v drtivé většině, a nepřekvapivě, pozitivní. Úřady se nyní zavázaly k tomu, že vybudují minimálně jednu takovou fontánu v každém z 20 pařížských obvodů.

Projekt podporuje dodavatel vody pro francouzskou metropoli, společnost Eau de Paris, která chce obyvatele zbavit jejich zlozvyku neustálého kupování balené vody. Pařížané totiž patří k jejím osmým největším konzumentům na světě, alespoň podle údajů neziskové organizace Earth Policy Institute, která se zabývá udržitelností životního prostředí.

Jedna z dosavadních fontán na perlivou vodu

A zatímco Paříž může oslavovat perlivou vodu zdarma, Francie se snaží obyvatele nabádat ke snížení konzumace slazených nápojů a limonád kvůli boji s obezitou. Na sladké bublinkové nápoje byla v roce 2012 uvalena zvláštní daň a v letošním roce byl vydán dekret, který restauracím zakazuje prodávat neomezené množství sladkého pití za fixní cenu nebo zcela zdarma. Zákaz se vztahuje na restaurace, rychlé občerstvení, ale také prodejní automaty ve školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám