Hlavní obsah

Panoramatický betlém v Rajecké Lesné je veselou oslavou slovenského života

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to žádná novinka, v dědině tu stojí již od roku 1995. Panoramatická scéna znázorňuje běžný život Slováků. Josef Pekara z Rajeckých Teplic pracoval na mechanickém betlému o velikosti 8,5 x 3 x 2,5 metru patnáct let. Dílo je pojal jako dřevěnou mapu, zaplněnou lidskou činností, výjevy z každodenního života.

Foto: Vratislav Konečný

Pekarův panoramatický betlém v Rajecké Lesné

Článek

Jezdil sem bouřlivák Karel Kryl

Rajecká Lesná je menší obec mezi známými Čičmany, které jsou částečně obydleným skanzenem, a lázněmi v Rajeckých Teplicích. Do malebných Čičman jezdil počátkem 90. let minulého století písničkář Karel Kryl. Navštěvoval faráře Viktora Zborana. V kostele Nalezení svatého Kříže přijímal slovo boží, ale také se tu nesly texty jeho buřičských písní. Při opravě hřbitovní zdi tu vyryli na památku právě Krylovo jméno.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel v Rajecké Lesné

Čičmany jsou roztahanou dědinou složenou ze zachovaných starých, tradičních domů je tu dost, i když ves vyhořela v letech 1909 a 1922. Většina obydlí včetně mlýnů lehla popelem.

Postižené rodiny ale dostaly peníze na obnovu s tím, že se na zdech musí objevit tradiční místní kresba. Tmavohnědé dřevo je pokryto ornamenty, takže domy připomínají kresbou velikonoční vejce.

Jurkovič byl čičmanským propagátorem

O propagaci se obce postaral přední slovenský architekt Dušan Jurkovič, který předvedl čičmanské hospodářství na v Národopisné výstavě v Praze v roce 1895. Jedno ze stavení pracně přivezli v roce 1937 do pražského Národního muzea, tam ale shořelo.

Hrad v Kežmarku má barvitou historii, temné pověsti i nádhernou polohu s výhledem na Tatry

Tipy na výlety

Přišli do doliny z Balkánu

Cziczmany jsou poprvé zmíněny roku 1272. Co má jméno znamenat, se neví, snad to má základ indoevropský, prý to mohlo znamenat při transmutaci do staroslovenštiny usedlost na vrších.

Foto: Vratislav Konečný

Ve Fačkovském sedle

Čičmanský kroj z bílého plátna s množstvím výšivek a ornamentů a červeným vlněným pásem u žen je snad známkou dávné domoviny. Předkové sem přišli z Balkánu, což by odpovídalo i jejich stylu života. Horalové - je to zde nejvýše položená obec okresu Žiliny na konci Rajecké doliny - byli pastevci, živily je ovce, skvělá brynza, výroba plstěných papučí.

Kraj plný krásy

Nádherný kraj v létě v zimě, jste tu obklopeni nádhernými Strážovskými vrchy a Malou Fatrou. Na hřebenech a v kopcích je nádherný klid a mír, je to reklama na ticho, jak o ní zpívala skupina Team.

Přes Fačkovské sedlo přejedete po několika desítkách kilometrů k pohádkovému zámku Bojnice. V Rajci se stáčí oblíbená minerálka Rajec, vyhledávané jsou Strážovské vápencové vrchy, bílé bizarní skály.

Foto: Vratislav Konečný

Jesličky s Ježíškem a darovníky

Unikát chtěli koupit Američani

Betlém prý chtěli koupit i Američané. Naštěstí zůstal v Rajecké Lesné na Slovensku, třeba že se ozývají hlasy, že je to kýč. Ale pan Pekar měl své vidění své země a pojal ho netradičně. Středem scény jsou jesličky s Ježíškem, k němuž přicházejí slovenští darovníci – z Detvy pastýř s fujarou, další od Malacek s putnami s vínem, z nedalekých Čičman v tradičním kroji nesou ve džbánu mléko, jsou tu i dráteníci z Trenčína.

Pes honí medvěda, který má v podzatlapí ovečku, za ním s valaškou utíká bača, na rynku je veselo, tancuje se zpívá, ve sklípku při vínečku je zábava v plném proudu. Švec spravuje čižmy na verpánku, další šije holínky. Mladíci vztyčují májku, na poli rolník s kravským zápřahem oře, hrají si tu děti, horníci jdou do baně.

Foto: Vratislav Konečný

Bratislava s mostem a lodí

Nejen lidé a zvířata, ale i architektura

Nemůže chybět Bratislava s mostem - tehdy ještě s názvem Slovenského národního povstání, po Dunaji pluje parník. Najdete tu historické stavby Slovenska, hrady Děvín, Bratislava, Orava, Trenčín, katedrály v Nitře, Spišské Kapitule, Košicích, dřevěné východoslovenské kostelíky, zámky, ale i Tatry s Kriváněm.

Figury, jsou jich na tři stovky, jsou propracované do detailů, značná část se jich pohybuje. Je to veselé, protože to není vyloženě církevní, bez strnulých pastorálních výjevů. Zabočit sem se rozhodně vyplatí, možná se vám to nebude líbit, ale vezměte dřevěný špalík a zkuste sami něco vyřezat.

Foto: Vratislav Konečný

Malované Čičmany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám