Hlavní obsah

Padesát odstínů modři. Cookovy ostrovy jsou ryzí exotika

Novinky, Radka Darebná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cookovy ostrovy ve Francouzské Polynésii zůstávají pro mnoho lidí velkou neznámou. Leží na druhé straně planety a pro Evropany nejsou úplně dobře dostupné. To neplatí pro Novozélanďany, kteří mají exotický ráj skoro za humny.

Foto: Radka Darebná

Je to klišé, ale Cookovy ostrovy jsou skutečný ráj. Minimálně pro ty, kteří milují exotiku.

Článek

Cookovy ostrovy a novozélandský Auckland dělí asi čtyři hodiny letu. Jejich hlavním ostrovem je Ratotonga, kde leží i hlavní město Avarua.

Ratotonga je relativně malý ostrůvek, který autem nebo na motorce projedete za zhruba 45 minut. Pohled na tyrkysově modrou lagunu, která obklopuje celý ostrov, je prvotřídním zážitkem. Připočtěte si čistý bílý písek, palmy s kokosovými ořechy, moře ideální k potápění a šnorchlování a vyjde vám nefalšovaný ráj.

Foto: Radka Darebná

Výhledy na moře se vám jen tak nezají.

Foto: Radka Darebná

Na ostrově můžete lelkovat ve stínu palem.

Podmořský život je na Cookových ostrovech opravdu bohatý — spatřit tu můžete pestrobarevné rybky všech velikostí, medúzy i vodní ježky. Milovníci vodních sportů by si měli vyzkoušet kitesurfing, který je tady velmi populární.

Přestože jsou ostrovy odlehlé, nemusíte se bát, že byste na nich nenašli vše potřebné. V centru města Avarua jsou supermarket, pošta, čerpací stanice, půjčovna aut, kol, skútrů, ale i obchůdky se suvenýry.

Foto: Radka Darebná

Kostel a hřbitov na ostrově Ratotonga

Ostrov Ratotonga je zvláštní tím, že místní obyvatelé velmi silně uctívají své zemřelé příbuzné. Stavějí jim náhrobky nedaleko svých domovů a denně je chodí opečovávat. Při projíždění ostrova narazíte na spoustu takových mohyl, což může z povídání působit strašidelně, ale ve skutečnosti tím ostrov nabývá na až magické atmosféře.

Unikátní razítko do pasu

Z Ratotongy létá spoj na nedaleký ostrov Aitutaki, a to dvakrát až třikrát týdně, cesta trvá 50 minut. Když se malé letadélko vznese nad zem, můžete se pokochat pestrou paletou barev moře.

Foto: Radka Darebná

Cookovy ostrovy jsou ideální destinací na potápění a šnorchlování.

Aitutaki působí netknutě, v porovnání s Ratotongou připomíná spíše malou vesnici, kde se volně procházejí domácí zvířata, mezi kterými pobíhají místní děti. Vše v naprosté symbióze.

Z Aitutaki je dobré zajet loďkou na další přilehlé ostrůvky, třeba One Foot Island, kam si určitě vezměte cestovní pas. Dostanete do něj razítko ve tvaru lidské stopy, což je hezká vzpomínka, a pokud jste sběrateli razítek v pasu, tak i rarita, kterou nikde jinde na světě nezískáte. Na ostrově, který při pohledu z ptačí perspektivy připomíná právě lidské chodidlo, je voda tak čistá a průzračná, že můžete na dně pouhým okem vidět bělostný písek a malé mušle.

Foto: Radka Darebná

Na ostrůvku One Foot Island dostanete do pasu razítko.

Další nedalekou zastávkou je Honeymoon Island, kam se většinou jezdí učit začátečníci v kitesurfingu. Uprostřed ostrova se nachází zelený palmový háj. Takže si můžete vybrat: buď se budete celé odpoledne cachtat a šnorchlovat, nebo jen tak lelkovat ve stínu palem.

Cookovy ostrovy v kostce

Měnou na Cookových ostrovech je novozélandský dolar, jeden pořídíte za asi 15,5 korun. Obyvatelstvo tvoří většinou Polynésané, pohodlně se však domluvíte anglicky. Hovoří se také maorsky.

V letním období je na ostrovech o deset hodin méně.

Zásuvky jsou stejné jako v Austrálii a na Novém Zélandu, na evropské kabely proto potřebujete adaptér.

Co se týče očkování, doporučuje se tradičně na žloutenku typu A a B, ale také na břišní tyfus.

Nezapomeňte si zřídit zdravotní pojištění, s sebou pak přibalte repelent, krém na opalování s vyšším faktorem, lékárničku, a kupujte balenou vodu.

Cookovy ostrovy patří mezi nejhezčí destinace, které jsem měla možnost v Polynésii navštívit. Pokud se vám tedy někdy naskytne příležitost se na ně podívat, určitě neváhejte.

Reklama

Výběr článků

Načítám