Hlavní obsah

Ořechový poklad nejmalebnějšího kouta Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejkouzelnějším regionu Švýcarska, Dolním Engadinu a údolí Val Müstair, jsme nakoupili v deseti různých pekárnách zdejší regionální sladkou specialitu a v měsících, kdy všichni shazují kilogramy před vánočním obžerstvím, jsme se pro vás obětovali. V tento sváteční čas vám tak přinášíme vůbec první velký test tamějších ořechových koláčů, Nusstorten. A že jste to vy, tak i jeden recept.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Engadinský ořechový koláč má jednoduchý recept. Přesto chutná z každé pekárny trochu jinak.

Článek

Tuorta da Nusch zní název této sladkosti v retorománštině a sluší se jej zmínit už jen proto, že právě tento region Švýcarska udržuje zmíněný jazyk při životě. Hovoří jím přitom méně než jedno procento Švýcarů. Češi tuto část země helvétského kříže často poznali díky tomu, že se tudy projíždí do oblíbeného italského Livigna. A netrvalo dlouho a někteří se sem začali vracet. Za krásnou přírodou, malebnými horskými a podhorskými vesničkami i regionálními pochutinami.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Okres Engiadina Bassa/Val Müstair se nachází v nejvýchodnějším cípu Švýcarska.

Jak už to tak v horách a jejich okolí bývá, zdejší strava je poměrně hutná a poctivá. To samé platí i pro sladkosti. Oblíbené jsou nejrůznější ovocné chlebíčky, populární jsou zejména ty s hruškami či meruňkami. Pokud bychom však měli jmenovat jeden dezert, kterým je region Dolního Engadinu a údolí Val Müstair vyhlášený, byl by to engadinský ořechový koláč, německy Engadiner Nusstorte, po místním pak Tuorta da Nusch. Zkonzumovali jsme jich hned deset, abyste vy už mohli jít na jisto.

Pastizaria Cantieni, Ftan

Tento ořechový koláč působil už při prvním soustu velmi hutně, přesto ne příliš sladce. Ač to nedává moc smysl, chuť ujíždí místy jemně do ovocna až kyselkava, výrazná ořechovost náplně ji však příjemně zaobluje. Těsta je v tomto koláči extrémně málo, v chuti nefiguruje skoro vůbec.

Hodnocení: 7/10

Foto: Novinky

Pastizaria Cantieni z vesničky Ftan vyrábí tento ořechový koláč.

Ve švýcarském hotelu mají bolehlav i abstinenti

Cestování

Meier-beck, Santa Maria Val Müstair

Velmi poctivá ořechová laskomina v bio kvalitě. Použité vlašské ořechy pocházejí výhradně ze Švýcarska. Poctivá porce karamelu dotváří komplexní a výraznou chuť zákusku. Místní moc dobře vědí, proč je tato pekárna v oblasti Val Müstair vyhlášená. Koláč patří k těm dražším, to je však dáno již zmíněnou bio kvalitou použitých surovin.

Hodnocení: 8/10

Foto: Novinky

Pekárna Meier-beck ze Santa Maria Val Müstair se prezentuje tímto bio ořechovým koláčem.

Zámecký hotel Chasté, Tarasp

Ořechy jsou králem této sladké pochoutky. Asi nejořechovější z testovaných koláčů, vlašské ořechy vskutku dominují. Příjemným „podzvukem“ je jemná karamelovost náplně, které je v koláči vskutku hodně. Až skoro nezbyl žádný prostor na těsto, což nám v tomto případě ani nevadilo. Na patře zůstává zcela jemná nóta lehoučce připáleného karamelu, nikoliv nepříjemná. S černou kávou dokonalý.

Hodnocení: 9/10

Foto: Novinky

Zámecký hotel Chasté (Schlosshotel Tarasp) ve vísce Tarasp peče tento ořechový koláč.

Furnaria Schlatter, Scuol

Téměř nesladké těsto nevýrazné chuti. Máslovost těsta zcela zaniká pod karamelovostí směsi, chybí přitom tolik důležitá výrazná chuť vlašských ořechů. Působí o něco méně kaloricky než většina dalších ořechových koláčů, je však až trochu fádní. Imponovat může snad jen těm, kteří mají rádi méně sladké laskominy. Těsto však o výraznější chuť přímo žadonilo.

Hodnocení: 5/10

Foto: Novinky

Ořechový koláč v podání pekárny Schlatter ze Scuolu (Furnaria Schlatter)

Aldier's Hotel, Sent

Moderní zpracování klasického zákusku. Už samotný název Die Andere Nusstorte (Jiný ořechový koláč) naznačuje, že tady bude leccos jinak. A také že ano. Pistácie, piniové oříšky nebo sultánky jsou ingrediencemi, které v klasickém engadinském ořechovém koláči nenajdete. To vše je zalité poctivou vrstvou extrémně chutného karamelu. Skutečně sofistikovaná sladkost, která ukazuje, že drobné vykročení z tradic nemusí být vždy ke škodě. Poznáte i podle netypického čtvercového tvaru.

Hodnocení: 9/10

Foto: Novinky

Die Andere Nusstorte z Aldier's hotelu ve švýcarském Sentu

Bäckerei Heinrich, Zernez

Tento ořechový koláč nezklame. Je z něj patrné, že vychází z tradiční receptury, a pokud máte rádi kvalitní máslové těsto a poctivý karamel, bude vám chutnat. Měli jsme jen trochu pocit, že chyběla výraznější chuť ořechů, kterou prostě od dezertu s názvem „Nusstorte“ člověk tak nějak přirozeně očekává. Jediný koláč, kde jsme se neshodli v číselném hodnocení. Jedna osmička a jedna sedmička dávají dohromady sedmičku, protože žena má vždy pravdu.

Hodnocení: 7/10

Foto: Novinky

Nusstorte z pekařství Heinrich ve vesnici Zernez

Bäckerei Bott, Müstair

Jednoznačně nejvyšší poměr těsta vůči ořechovo-karamelové náplni. I to činí tento dezert velmi těstovým a celkově tak chuť evokuje spíše tradiční britské máslové sušenky než engadinský ořechový koláč. Máslovost na patře přebíjí ořechovost a to je skutečně škoda. Značně drobivý.

Hodnocení: 6/10

Foto: Novinky

Ořechový koláč od cukrářky Cateriny Bott (Bäckerei Bott) z Müstair

Bäckerei Not Clalüna, Sent

Těsto. Moc máslového těsta. Poměrně hodně sladký vzhledem ke konkurenci. Konzistence podivně křupinkavá, někdo asi míchal cukr při tvorbě karamelu a ten zhrudkovatěl. Sečteno podtrženo, nic zajímavého. Jakákoliv erudovaná chuť, kvůli které se člověk běžně nadšeně těší na další sousto tohoto zákusku, chybí.

Hodnocení: 4/10

Foto: Novinky

Nusstorte z Bäckerei Not Clalüna v Sentu

Bäckerei Konditorei Giacometti

Přiznáváme, nemělo by se to stát, ale zapomněli jsme na něj. Zatímco některé ořechové koláče jsme pozřeli hned v Dolním Engadinu, několik jsme si jich přivezli domů. A na tenhle jsme prostě zapomněli a ochutnali ho po TŘECH měsících, na samotném konci jeho doby trvanlivosti. Snad ani nepřemýšlet, zda by nebyl ještě lepší zcela čerstvý. Pekárna Giacometti je v Unterengadinu vyhlášená a my už chápeme proč. Chutě dohromady ladí fantasticky a křehký byl i po zmíněných třech měsících. Palec nahoru.

Hodnocení: 9/10

Foto: Novinky

Ořechový koláč z pekárny Giacometti ve vesnici Lavin

Tuortaria Daniela, Sent

Tento ořechový koláč není příliš sladký, na první ochutnání je možná snad až trochu nenápadný. Přesto má úplně vše, co si od tohoto zákusku slibujete. Chutě ladí, ořechy ořechují a vy máte pocit, jako kdyby vám ho právě naservírovala vaše babička, protože přece není možné, aby něco chutnalo tak skvěle z „obyčejné“ cukrárny. Po třetím soustu už nechcete přestat jíst, je vysoce návykový. Vítěz našeho tuze sladkého testu.

Hodnocení: 10/10

Foto: Novinky

Tuortaria Daniela ze Sentu prodává svůj Nusstorte v tomto balení.

Jistě jsme vám barvitým popisem jednotlivých koláčů udělali pořádné chutě. Engadiner Nusstorte sice nejlépe chutná v místě původu, ale pokud byste snad nemohli okusit tuto laskominu v její domovině, přinášíme vám zcela základní recept. Snad se vám vydaří a slavný Tuorta da Nusch vám bude chutnat stejně tak jako nám…

Recept na Engadinský ořechový koláč

Tento recept se vztahuje na koláč o průměru cca 28-30 centimetrů. Připravte si tedy odpovídající formu nebo přizpůsobte množství použitých surovin velikosti vaší formy.

Suroviny

cukr485 g
podrcené vlašské ořechy 250-300 g
smetana2 dl
hladká mouka375 g
margarín/máslo220 g
vejce1 ks
sůlšpetka

Příprava

Náplň:

  1. Odvažte 335 gramů cukru do pánve a začněte cukr pomalu zahřívat. Setrvejte až do chvíle, kdy začne pěnit. Nemíchejte ho průběžně, jinak zhrudkovatí.
  2. Když začne cukr pěnit, přidejte vlašské ořechy a dobře je s cukrem promíchejte. Sundejte z plotny dříve, než cukr příliš zhnědne.
  3. Hned po stažení z hořáku přidejte smetanu a nechte ji vyvařit.
  4. Nechte vzniklou sladkou ořechovou směs vychladnout.

Těsto:

  1. Smíchejte mouku, margarín/máslo, zbývajících 150 gramů cukru, vejce a sůl. Z těchto ingrediencí vytvořte klasickým způsobem těsto.
  2. Rozdělte těsto na tři části, dvě stejně velké a jednu o něco málo menší. Nenervujte se přesnou gramáží. Pokud však nemáte rádi vágní postupy v receptech, tak nechť mají ony tři díly 35, 35 a 30 procent hmotnosti celku.
  3. Dvě stejně velké části těsta rozválejte tak, aby mohly směřovat na dno formy a posléze i na samotný vršek koláče. Připomínáme, že forma by měla mít v průměru 28 až 30 centimetrů.
  4. Ze zbylé části vytvarujte váleček, který rozprostřete podél okraje formy a který po upečení vytvoří vnější okraj koláče.
  5. Na spodní vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň. Nesmí být teplá!
  6. Vytvořený koláč přikryjte vrchní vrstvou těsta.
  7. Pečte v nižším patře trouby zhruba na 200 °C po dobu 40 až 45 minut.
  8. Koláč vyjměte z formy okamžitě po vyndání z trouby, abyste zabránili jeho přilepení.

Sladká zastávka ve švýcarském Lavinu

Cestování

Švýcarská vesnička, kde svišti dávají dobrou noc

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám