Hlavní obsah

Opuštěný krušnohorský hotel šeredně ohlodává zub času

Novinky, Klára Fischleinová

Jsou to už skoro tři desetiletí, kdy se ve zdejší kuchyni naposledy vařilo a kdy pokojské naposledy po hostech ustlaly lůžka. Hotel EisenBahner ležící v zalesněném Krušnohoří na hranicích Česka a Německa zeje už čtvrt století prázdnotou. Interiér přitom nikdo nevystěhoval.

Foto: Stefan Dietze, Profimedia.cz

Ložnice s lůžky, na kterých před lety spali hoteloví hosté.

Článek

V pětadvaceti dvojlůžkových pokojích zůstaly na postelích matrace, peřiny i polštáře, kuchyň je plná nádobí a spotřebičů, u schodiště dál stojí pohovka vybízející k odpočinku. A v oknech stále visí záclony se závěsy.

Foto: Stefan Dietze, Profimedia.cz

Budova bývalého hotelu nezadržitelně chátrá.

Německý hotel EisenBahner v Krušnohoří nedaleko hranic s Českem vypadá, jako by odsud hosté a personál odešli teprve nedávno. Prach, špína, potrhané čalounění a sloupávající se tapety ale dokazují opak.

Foto: Stefan Dietze, Profimedia.cz

Tady dříve kmitali kuchaři, aby nakrmili rekreanty.

Už pětadvacet let je hotel, jehož budova kdysi sloužila také jako zotavovna, opuštěný. Jen chátrá a chátrá. Podnik, navštěvovaný turisty zejména v 70. a 80. letech minulého století, zaujal mladého německého fotografa z Lipska.

Jednatřicetiletý Stefan Dietze se o hotelu dozvěděl od kamaráda, jehož otec tady dříve pracoval. Na utichlé místo se vydal a strávil tady focením zhruba dvě hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na další z hotelových pokojů

Dietze takto zdokumentoval současnou tvář stavení, v němž po desetiletí proudil život. Nyní už není součástí lidských příběhů, ale pomalu ho začíná pohlcovat okolní lesnatá příroda.

Reklama

Související články

Na Slovensku opět frčí dovolené ROH

Na první pohled to vypadá tak, že v hotelu Morava v Tatranské Lomnici vymysleli stroj času. Iluze návratu do minulosti je dokonalá: hotel vyzdobený prapory...

Výběr článků

Načítám