Hlavní obsah

Na Slovensku opět frčí dovolené ROH

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá tak, že v hotelu Morava v Tatranské Lomnici vymysleli stroj času. Iluze návratu do minulosti je dokonalá: hotel vyzdobený prapory a dobovými hesly, místní zástupci Revolučního odborového hnutí (ROH) vítají rekreanty, koná se seznamovací večírek, ranní rozcvička i brigáda kolem hotelu.

Návštěvníci hotelu Morava si pobyt v Tatrách náležitě užívajíVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Vše se odehrává na autentických místech, kde se točil slavný film Anděl na horách. Jen místo ubručeného revizora Gustava Anděla v podání Jaroslava Marvana, jeho přítele Bohouše Vyhlídky ztvárněného Josefem Kemrem a dalších rekreantů ROH, jsou v hotelu ubytování dnešní důchodci, kteří si chtějí zavzpomínat na staré časy organizovaných odborářských rekreací.

Vyhovuje mi i brzký budíček a rozcvičky, vždyť jsem dělala spartakiádu.
rekreantka Marie Konečná

„Dnes přijede člověk na dovolenou, dostane klíče od pokoje a od toho momentu se o vás nikdo nestará. Jsem ráda, že tady se všichni poznáme na seznamovacím večírku, na druhý den si už tykáme, průvodci se nám starají o program, chodíme společně na rozcvičku, na brigádu, na snídaně i na večeři,“ pochvaluje si Helena Korejsová (48) z Liberce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hotel Morava stojí už 80 let.

„Je to nádherná recese. Moc si to užívám. Jsem tady už popáté. V zotavovně Morava jsem byla poprvé v roce 1984 na výběrové rekreaci ROH. Celá rodina jsme tady slavili Vánoce. Vyhovuje mi i brzký budíček a rozcvičky, vždyť jsem dělala spartakiádu,“ řekla Právu Marie Konečná (65) z Prostějova po ranní rozcvičce.

Jezdí už pravidelně

„Každou neděli chodím tančit do Strašnic a tam mi kamarádka řekla o rekreaci ROH. Loni jsem tady byla poprvé a teď jsme se vrátila, protože mám ráda veselí lidí kolem sebe,“ svěřila se Ludmila Pražáková (79) z Prahy. Připouští však, že taková dovolená není pro každého: „Jsou lidi, kteří mají rádi klid a rádi si přispí. Já mám ráda aktivní dovolenou.”

„Přijela jsem se snachou. Poprvé jsem byla ve Vysokých Tatrách v roce 1958. Teď jsem v Tatrách poosmé,“ říká bývalá zaměstnankyně Státního ústavu dopravního projektování Rozálie Drálová (80).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sraz rekreantů před hotelem.

„Jsem tady podruhé. Je to fajn, zavzpomínáme si na staré časy, vidíme Tatry i okolí. Budíček a rozcvička nejsou povinné, ale já se všeho rád zúčastňuji. Je to sranda,“ říká Jiří Lysák z Děčína. „Jsme kolegové z práce a já jsem na tuto akci Jirku zlákal. Jsem tady už potřetí,“ dodává Petr Novotný.

Šéfkuchař hotelu Morava Milan Blcha si české „odboráře“ nemůže vynachválit. „Jsou příjemní a skromní. Jídlo nám pochválí a chutná jim vše,“ říká.

Žádná politika, jen recese

S klienty okolních luxusnějších hotelů by ani jeden z účastníků rekreace ROH organizované cestovní kanceláří Atis neměnil. Už před rozcvičkou, která začíná ráno v sedm hodin, to dají všem v okolí jasně najevo, když si seřazeni ve čtyřstupu před hotelem z plna hrdla zakřičí: „Rozcvičce zdar!“ „Aspoň probudíme hosty okolních hotelů,“ směje se Petr Krč, autor myšlenky rekreací ROH.

Právě on je duší celého pobytu, neustále vymýšlí programy pro rekreanty, konferuje seznamovací večírek, osobně rekreantům zazpívá písničku o majoru Gagarinovi a ráno už s tlampačem v rukou a za zvuku budovatelských písní zve rekreanty na rozcvičku. „Není v tom potřeba hledat žádnou politiku. Je to recese. Obraz Husáka a hesla jsou jen koloritem, který připomíná časy, kdy byli současní důchodci mladí a chodili na rekreace ROH,“ dodává Krč.

„Myšlenka rekreací ROH aneb Dovolená jako tenkrát, vznikla tak, že paní ředitelka hotelu Morava nás jednou zavedla do suterénu, kde jsme objevili příbory, sklenice, ručníky, vše se znakem ROH. Uvědomil jsem si, že filmy Dovolená s Andělem a Anděl na horách jsou pro českou klientelu kultovní záležitost. Hotel Morava je starší a tady se vše musí vyvážit přístupem k zákazníkovi. Rekreace ROH organizujeme od roku 2007. Je kouzelné, že po seznamovacím večírku se lidi druhý den ráno zdraví u snídaně,“ dodal Krč.

Anketa

Vyrazili byste také na dovolenou ROH?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12360 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám