Hlavní obsah

Odpadky i výkaly. Majitel proslulé britské památky si stěžuje na chování turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skalní oblouk Durdle Door v anglickém Dorsetu je populárním výletním místem, pramalou radost z toho ale má majitel pozemku, na kterém se přírodní památka nachází. Ten kvůli chování některých návštěvníků napsal vládnímu petičnímu výboru. Píše v něm, že po uvolnění prvního lockdownu po sobě výletníci zanechávali množství odpadků i výkaly, a vyjadřuje obavy, že by se to mohlo opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Skalní oblouk Durdle Door je populární turistickou atrakcí.

Článek

Vápencová brána Durdle Door je součástí rozlehlého pozemku Lulworth Estate na Jurském pobřeží. Podle majitelů byla oblast po uvolnění prvního jarního lockdownu doslova zasypána turisty, kteří krajině způsobili škody, jaké dosud nezažila, uvádí server Independent.

Majitelé se proto se stížností obrátili na vládní petiční výbor a ukázali prstem zejména na „mladší, geograficky a kulturně různorodé turisty, kteří po sobě zanechali tuny odpadků”. Úklid prý trval týdny.

„Tito zejména jednodenní návštěvníci z měst někdy jeli i čtyři až pět hodin, aby strávili den na pláži. Bez dovolených v zahraničí se celá města přesunula na britský venkov,“ píše se v dopise.

Návštěvníci během léta v oblasti také zapalovali ohně, tvořili graffiti a tábořili, kde se jim zachtělo.

Lidské výkaly na Mount Everestu způsobují problémy

Cestování

„Vážně nechceme zažít stejnou situaci o nadcházejícím jaru a létu, protože tak choulostivé prostředí nedokáže unést úroveň poškození, jakou si prošlo v roce 2020,“ uvedli majitelé. Doplnili, že výletníci, kteří by normálně strávili dovolenou v zahraničí, evidentně nejsou seznámeni s tím, že po sobě na britském venkově nemají při návštěvě zanechávat žádné stopy.

Ve Velké Británii aktuálně probíhá lockdown, který značně omezuje cestování občanů. Policejní šéf hrabství Dorset James Vaughan proto upozornil, že obyvatelé z jiných krajů nebudou vpuštěni. „Žádáme občany, aby zůstali u sebe, neočekáváme, že budou cestovat do Dorsetu,“ uvedl a pohrozil případnými pokutami za nedodržení opatření.

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám