Hlavní obsah

Oderské štoly čekají na první turisty

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevření bývalých břidlicových dolů, které se stanou novou turistickou atrakcí Oderských vrchů, se rychle blíží. Město Odry již díky dotacím výrazně pokročilo v rekonstrukci podzemí, ovšem práce budou pokračovat až na jaře, až štoly opustí netopýři, kteří tam v zimě hibernují.

Foto: Josef Wagner

Odry připravují podzemní expozici v bývalých břidlicových dolech.

Článek

Jak sdělil starosta města Libor Helis (Změna pro Odersko), první návštěvníky by břidlicové doly mohly přivítat již letos v červnu.

„Obě části štol už máme v podstatě hotové. Jsou tam postaveny chodníčky a žebříky, po kterých se budou návštěvníci pohybovat. Objevilo se tam ale ještě několik maličkostí, které chceme dořešit, zejména z hlediska bezpečnosti. Takže teď kvůli spícím netopýrům čekáme na jaro, až dostaneme povolení od ochránců přírody, abychom mohli pokračovat,“ řekl starosta.

Kuřimské štoly z války lákají turisty

Cestování

Dodal, že nyní už je jasno, jak budou prohlídky štol probíhat. „Lidé u vstupu nafasují čelovky a přilby, ale také holínky a pláštěnky, protože ze stropů kape voda a v některých částech podzemí je vlhko,“ řekl starosta.

Podzemí podle něj nebude při návštěvnických prohlídkách osvětleno a turisté si budou svítit lampami umístěnými na přilbách. „Chceme, aby měl návštěvník co nejvíce autentický zážitek, aby viděl to, co v dobách minulých viděli horníci. Průvodci ale budou moci některá místa při prohlídce osvětlit, aby upozornili návštěvníky na některé zajímavosti,“ dodal starosta.

Krajina břidlice i lesnická řemesla

Otevření břidlicových štol není jediným lákadlem, kterým chce město Odry pozvednout turistický ruch. Už loni byla v kopcích nad městem otevřena nová naučná stezka věnovaná informacím o krajině břidlice a geologickým zajímavostem i tomu, jak břidlicový průmysl ovlivnil oderskou krajinu. Na hornickou část stezky navazuje sekce lesnictví, kde se lidé dozvědí informace z historie oderských lesů a zaniklých lesnických řemesel.

Na naučné stezce lidé narazí také na geologickou expozici hornin Nízkého Jeseníku. Vystaveny jsou různé typy hornin, kromě břidlice také tmavá odrůda pískovce zvaná droba, ale také čediče z lávových proudů sopky Velký Roudný nebo sopečné pumy, které před 1,8 miliony lety vyvrhla Venušina sopka.

Návštěvníci Krušnohoří se vrátí do minulosti

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám