Hlavní obsah

Návštěvníci Krušnohoří se vrátí do minulosti

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v polovině roku bude možné na Božím Daru potkat někdejšího významného pěvce a skladatele Antona Günthera nebo u Abertam prospektory hledající nejvhodnější místo pro otevření cínového dolu Červená jáma. Spolek Antikomplex totiž realizuje již řadu měsíců projekt nazvaný Znovuoživené Krušnohoří, v rámci kterého pro sedm měst a obcí na české i saské straně hranice připravuje dobové vizualizace významných historických míst a osobností.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Herci a štáb při natáčení vizualizace o německém matematikovi Adamovi Riesovi pro město Annaberg-Buchholz. Adam Ries byl slavný matematik, který učil lidi počítat a přepočítávat v různých měnách.

Článek

„Jednotlivé vizualizace si budou moci návštěvníci přehrávat přímo v terénu pomocí tabletu nebo aplikace v mobilním telefonu. Přenesou se tak v čase a získají lepší představu o historii, navíc hravou formou, zajímavým a poutavým příběhem a přímo v kulisách místa, kde se konkrétní dějinná událost odehrávala,“ popsal vedoucí projektu Petr Mikšíček.

V projektu vzniká na čtyřicet vizualizací, které umožní podívat se na výjimečná místa v Krušných horách v jejich původní podobě pomocí technologie takzvané rozšířené reality.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Natáčení vizualizace o domácích řemeslech Krušných hor v zeleném klíčovacím ateliéru v Abertamech. V této vizualizaci se divákovi ukáže paličkování, chov ptáků a těžba rašeliny.

„Projekt realizujeme v Ostrově, Jáchymově, Abertamech, Annabergu, Božím Daru, Loučné a Breitenbrunnu,“ pokračoval Mikšíček s tím, že každé z měst bude mít čtyři až osm různých vizualizací.

„Kouzelným momentem pro uživatele naší aplikace bude, kdy se najednou ocitnou v jiné realitě, mezi lidmi v dobových kostýmech a ožije kolem nich historický příběh. Říkáme tomu pracovně stroj času,“ uvedl Mikšíček.

„Přijdete jako návštěvník k nějakému místu, například tam, kde u nás bydlel Anton Günther, náš pěvec, básník a malíř, tam si stáhnete do mobilního telefonu speciální aplikaci. U objektu bude umístěn QR kód, který si nahrajete a najednou na mobilu uvidíte, jak vychází Anton Günther s loutnou a začíná hrát,“ popsal starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Tři typy projekcí

Natáčené příběhy nejsou pouze ve formě klasického videa, které lze zhlédnout na počítači nebo v televizi. V rámci projektu se uživatelé mohou setkat se třemi typy vizualizací, a to s 360stupňovou video sférou, trojrozměrnou rozšířenou realitou a klasickým video příběhem.

Jednotlivé vizualizace bude možno prohlížet přes tablety, které budou k zapůjčení v infocentrech, nebo pomocí aplikace pro Android a iOS. Tato aplikace bude zdarma dostupná pro stažení na Google Play pro systém Android a v App Storu pro iPhone a iPad.

Na realizaci projektu pracuje mezinárodní tým s českými i německými tvůrci.

„Navazujeme přátelské vztahy a rozšiřujeme podstatu projektu. Natáčení kolem sebe nabaluje desítky nadšenců, kteří rádi pomáhají a chtějí se něco přiučit. Pro účely projektu vznikl také zelený klíčovací video a foto ateliér v Abertamech, kde je většina scén s herci natáčena,“ konstatoval Mikšíček.

První představení projektu veřejnosti plánuje spolek na léto. Náklady na realizaci záměru dosahují zhruba 10,5 milionu korun, přičemž většina je pokryta z evropských dotací na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Saskem.

Finančně se podílejí na realizaci rovněž státní dotace a příspěvky zúčastněných měst a obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám