Hlavní obsah

Obce v Kalábrii lákají mileniály. Za nastěhování jim vyplatí až 28 tisíc eur

Několik obcí v italské Kalábrii se rozhodlo přilákat mladou krev. Městečka s populací od dvou tisíc obyvatel a méně chtějí lidem z generace mileniálů za nastěhování vyplatit tučný příspěvek ve výši až 28 tisíc eur (717 tisíc korun). Jako v podobných případech má však nabídka i své striktní podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Kalábrijská obec Bova (ilustrační foto)

Článek

Žadatelům musí být maximálně 40 let a musejí se nastěhovat do 90 dní od přijetí do komunity. Aby měli nárok na finanční příspěvek, musejí začít podnikat nebo přijmout některou z důležitých pracovních pozic v dané obci. Peníze podle serveru Independent budou nicméně dostávat měsíčně — ve výši 800 až 1000 eur (20 500 až 25 tisíc korun) po dobu tří let.

„Ještě ladíme technické detaily, přesnou výši měsíčního příspěvku a dobu, po kterou ho budeme vyplácet. Také zvažujeme, zda do projektu zařadit i o něco větší obce s až třemi tisíci obyvateli,“ uvedl jeden z regionálních radních Gianluca Gallo pro server CNN.

Sicilské městečko nabídlo domy zdarma a žádný se neprodal. Stala se však jiná věc

Cestování

„Ze strany vesnic je velký zájem, takže pokud bude tento pilotní projekt fungovat, v dalších letech ho zřejmě budou následovat další,“ doplnil.

Projekt se může rozrůst

Obce i samotné regionální úřady Kalábrie si od kroku slibují, že opětovně rozdmýchají vyhasínající oheň v lokálních komunitách. Projekt má nalákat mladé obyvatele s novými myšlenkami, kteří obohatí místní život. „Cílem je nakopnout ekonomiku, ale také vdechnout život malým komunitám,“ vysvětlil Gallo.

Od jednotlivých obcí si kalábrijská správa vyžádala seznam pracovních pozic, které by potřebovaly obsadit. „Zeptali jsme se, jaký typ profesionálů jim chybí, abychom mohli poptávat konkrétní pracovníky,“ řekl radní.

Projekt se případným zájemcům otevře v následujících týdnech. Dohromady bylo na jeho fungování vyhrazeno 700 tisíc eur, tedy takřka 18 milionů korun.

Nejde přitom o první takovou nabídku. Itálie se v posledních letech stala známou prodejem domů za euro, obdobným projektem, který si klade za cíl oživit malé vylidňující se obce.

Koloseum otevřelo veřejnosti dosud nepřístupné prostory. Poprvé v historii

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám