Hlavní obsah

Nizozemci přišli o prvenství mezi cyklistickými metropolemi, předjeli je Dánové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv v minulých letech zvítězili mezi nejlepšími městy podporujícími cyklistickou dopravu Nizozemci, letos je „předjeli” Dánové. Podle indexu Copehagenize.eu se letos místo Amsterodamu stala nejlepším městem pro cyklisty Kodaň. K přepravě tam kolo využívá až 45 procent lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve dvacítce měst, v nichž se nejvíce dostává do popředí cyklistika jako alternativa automobilové a městské hromadné dopravy, se umístila povětšinou Evropská města. Žádné české v žebříčku nenajdeme.

Kodaň, město známé také díky soše malé mořské víly, si první místo zasloužila tím, že rychle rozšiřuje cyklistickou infrastrukturu. Mimo jiné staví nové cyklistické mosty a lidé čím dál více využívají kolo místo jiných dopravních prostředků. Mezi lety 2012 a 2014 vzrostl podle indexu v Kodani počet těch, kteří cestují po městě na kole z 36 na 45 procent.

Foto: Profimedia.cz

Kodaň

Dánskou Kodaň následuje dřívější číslo jedna, kterým byl Amsterodam. Nizozemsko zabodovalo také s Utrechtem na třetí pozici a s Eindhovenem na páté příčce. Mezi nejlepšími se objevilo také několik francouzských měst: Štrasburk, Nantes a Bordeaux. V první desítce se umístilo ještě švédské město Malmö, belgické Antverpy a Sevilla ve Španělsku.

Z mimoevropských měst se na seznam 20 měst nejpříznivějších pro cyklisty dostalo argentinské Buenos Aires, Minneapolis v americké Minnesotě či kanadský Montreal.

20 měst nejvíce podporujících cyklistickou dopravu podle indexu Copehagenize.eu
1. KodaňDánsko
2. AmsterdamNizozemsko
3. UtrechtNizozemsko
4. ŠtrasburkFrancie
5. EindhovenNizozemsko
6. MalmöŠvédsko
7. NantesFrancie
8. BordeauxFrancie
9. AntverpyBelgie
10. SevillaŠpanělsko
11. BarcelonaŠpanělsko
12. BerlínNěmecko
13. LublaňSlovinsko
14. Buenos AiresArgentina
15. DublinIrsko
16. VídeňRakousko
17. PařížFrancie
18. MinneapolisMinnesota
19. HamburkNěmecko
20. MontrealKanada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám