Hlavní obsah

Nepijte na Halloween na nejfrekventovanější křižovatce, vyzývá Japonsko nejen turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křižovatka Šibuja, nacházející se ve stejnojmenné tokijské čtvrti, je nejfrekventovanějším přechodem na světě. Je také oblíbeným místem setkávání a oslav. Ne však letos o Halloweenu. Vedení čtvrti z obav o bezpečnost vzneslo formální žádost, aby se tam lidé neshromažďovali a nekonzumovali alkohol v době anglosaského svátku.

Foto: Profimedia.cz

Šibuja během halloweenských oslav před pandemií

Článek

Halloween je sice 31. října událostí primárně v anglosaských zemích, Japonci ale milují oslavy a obzvláště ty tematické. Takže ač mají vlastních tradic dost, rádi k nim adoptují i ty cizokrajné. O další příležitosti potrhle se obléct a vyrazit do ulic nemluvě.

Nejspíš každý už někdy slyšel o japonských tematických kavárnách a restauracích. Jednou z nejoblíbenějších a nejčastějších je Maid Café, kde se servírky oblékají a často i vystupují jako pokojské či služtičky. Hojně navštěvované jsou v Tokiu i kavárny, kde obsluhují upíři, nindžové, pokémoni či postavy z Alenky v říši divů.

A ač jsou všechna tato místa primárně o kulisách a vyšňořeném personálu, přijít tam jako návštěvník v kostýmu nikoho nepřekvapí. Do zajímavých oblečků se Japonci oblékají i ve speciálních hernách, Halloween je tak něčím, co si většina mladší generace prostě nemůže nechat ujít.

Žádné poflakování a žádný alkohol

Letos však ne na Šibuje. Pět přechodů pro chodce na deseti pruzích automobilové dopravy nadále nemá být dějištěm bujarých oslav v maskách, jak uvedlo CNN. Vedení města vydalo formální žádost pro domácí obyvatele i turisty, aby se v oblasti frekventované křižovatky zbytečně nezdržovali v období okolo svátku od 27. do 31. října.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v okolí slavné křižovatky byly během oslav neprůchozí.

„Škody způsobené nadměrným turismem se staly vážnými, což má za následek poškození majetku způsobené popíjením na ulici, hádkami s místními obyvateli a odhazováním velkého množství prázdných plechovek a lahví. Každý rok je navíc během Halloweenu oblast kolem Šibuje tak přeplněná, že tam není k hnutí,“ stojí v oficiálním prohlášení vedení tokijské městské čtvrti.

Vzhledem k faktu, že situace byla těžko zvladatelná už před pandemií a Japonsko se zahraničním turistům otevřelo až v průběhu loňského podzimu, byl na letošní Halloween očekáván větší nápor než obvykle. Proto vedení Šibuje přišlo s žádostí apelující na zdravý rozum zúčastněných, aby předešlo podobně tragickým událostem jako loňské vyústění halloweenských oslav v korejském Soulu, při kterých zahynulo více než 150 lidí.

Zákazy i doporučení

Pro případ, že by si lidé nedali říct dobrovolně, bude preventivně podniknuto několik bezpečnostních opatření. Konzumace alkoholu v okolí slavné křižovatky bude v inkriminovaných dnech zakázána mezi šestou hodinou odpolední a pátou ranní, obchody s lihovinami v okolí jsou vybízeny, aby v tuto dobu od prodeje lihovin kompletně upustily.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Takto vypadá Šibuja mimo období oslav.

Tady si většina lidí nejspíš řekne, že vybízet a doporučovat není totéž, co zavřít či natvrdo zakázat pod pohrůžkou pokuty, to však v Japonsku neplatí. Tam je velmi pravděpodobné, že ve vymezené oblasti v daných hodinách a dnech kolem Halloweena alkohol vskutku ke koupi nebude.

Pro případ neukázněných návštěvníků, kteří se předzásobí lihovinami jinde a nebudou dodržovat nastavená pravidla a doporučení kolem ikonické křižovatky, bude posílena policie a ostraha, která bude na slušné a bezpečné chování dohlížet.

Chcete potkat toho pravého? Stačí prolézt správnou dírou

Cestování

Největší podivnosti, které můžete ochutnat v Tokiu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám