Hlavní obsah

V tlačenici při oslavě Halloweenu v Soulu zemřelo 153 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí, kteří v sobotu zemřeli při oslavách Halloweenu v jihokorejském Soulu, stoupl na 153. Mezi mrtvými je i 22 cizinců. Podle agentury AP bylo dalších 82 osob v davové tlačenici zraněno. Prezident Jun Sok-jol vyhlásil státní smutek.

Foto: Yonhap, Reuters

V tlačenici zemřelo přes 150 osob.

Článek

Na místě zasahovalo přes 800 záchranářů, jejichž technika měla kvůli množství lidí v oblasti zprvu problém se na místo vůbec dostat.

Některé ze zraněných zdravotníci oživovali přímo v ulicích metropole, další převezli do nemocnic. Mezi zraněními převládaly mladé dívky kolem 20 let. Právě mezi mladými lidmi je svátek v posledních letech velmi populární.

Mezi zahraničními oběťmi jsou podle úřadů lidé z Číny, Íránu, Uzbekistánu a Norska.

Foto: Yonhap, Reuters

V oblasti byly desítky tisíc lidí.

„Lidi byli jeden na druhém. Někteří ztráceli postupně vědomí, jiní už byli zjevně mrtví,“ popsal situaci šéf hasičského sboru v Soulu Čche Song-pom.

AP s odvoláním na jihokorejská média uvedla, že tlačenici způsobila informace o tom, že se v jednom z místních barů nachází blíže nespecifikovaná celebrita.

Prvotní informace byly o 50 lidech, kteří utrpěli srdeční selhání. Agentura AFP upozornila, že v Jižní Koreji se běžně o srdeční zástavě hovoří, dokud smrt oficiálně nestanoví lékař.

Podle stanice BBC bylo v oblíbené čtvrti Itaewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, až 100 000 lidí, kteří si chtěli po pandemii opět užít Halloween bez povinného nošení masek.

Zprávy uveřejněné na sociálních sítích již dříve během dne poukazovaly na to, že oblast je přeplněná a že se v ní mnoho lidí necítí bezpečně.

Jihokorejský prezident vyhlásil na neděli státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.

Foto: Han Sang-kyun, ČTK/AP

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na místě neštěstí

Soustrast a podporu Jižní Koreji vyjádřila řada zahraničních politiků, například britský premiér Rishi Sunak či francouzský prezident Emmanuel Macron. „Tragédie v Soulu mě hluboce zarmoutila,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Anketa

Slavíte Halloween?
Ano
6,3 %
Ne
93,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19885 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám