Hlavní obsah

Podzim v Lužici – cykloturistika a zážitky

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lužická jezerní krajina, nová rekreační destinace na pomezí německých spolkových zemí Braniborska a Saska, láká k prodlouženým víkendům i mimo hlavní sezónu. Prodlužte si léto a vyrazte do dynamicky se rozvíjející krajiny jen tři hodiny jízdy od Prahy.

Foto: TV LSL/Nada Quenzel

Cyklisté u jezera Geierswalder See

Článek

Dříve horníci, dnes turisté

V posledních čtyřech dekádách se v hnědouhelném revíru jižně od města Chotěbuz dějí divy: roste zde největší člověkem vytvořená jezerní krajina Evropy – zcela nový rekreační region s více než dvaceti jezery a splavnými kanály. Mladá přírodní krajina a spousta naučných a zážitkových tras či atrakcí věnovaných technice a průmyslové historii kraje slibují mnoho pestrých zážitků. Právě teď je skvělá doba pro poznávání Lužické jezerní krajiny na kole – vzduch je krásně čerstvý a listí stromů sklánějících se nad hladinou jezer se pomalu zahaluje do podzimních tónů.

Po stopách revitalizace krajiny

Již několik desítek let trvající proměnu krajiny Lužice poznáte nejlépe, vydáte-li se na tzv. Lužickou jezerní magistrálu (německy Seenland-Route). Cyklotrasa je rozdělena do pěti jednodenních etap a vine se krajem od severu k jihu a zase zpátky. Celkem trasa čítá 186 kilometrů. Na vlastní oči zde můžete pozorovat různá stadia zaplavování bývalých hnědouhelných dolů – od právě zastavené těžby až po hotová jezera zaplavená až po okraj. Podél cest je možné sledovat také neuvěřitelně pestré přírodní a kulturní bohatství: strmé břehy střídají nádherné pláže, přístaviště s plachetnicemi, vyhlídkové věže, kanály a zdymadla, ale také muzea a zámky. Zkrátka říká se, že Lužickou jezerní krajinu poznal jen ten, kdo jednou projel celou jezerní magistrálu.

Na dvou kolech za přírodou i zajímavými exkurzemi

Vyrazit na kolo do Lužice se vyplatí, i když se na zdolání celé Lužické jezerní magistrály necítíte. Kvalitní kratší cyklostezky se nacházejí také kolem jednotlivých jezer, například kolem Bärwalder See (20 km), Geierswalder See (16 km), Halbendorfer See (6 km) a Bernsteinsee (11 km). Na těchto širokých, asfaltovaných a převážně rovinatých stezkách přímo u vody se jezdí skvěle. Do vnitrozemí pak lákají nejrůznější tematické stezky na zajímavostmi nabité exkurze. Dozvíte se tu mnoho o přírodě, kultuře i životě v Lužici. Seznámíte se s lužickými vlky, ale také s kulturou a tradicemi Lužických Srbů. Zkrátka nepřijdou ani milovníci literatury, kteří se mohou vydat po stopách spisovatele Erwina Schrittmattera, zdejšího rodáka.

Co podniknout na podzim v Lužici?

Vydejte se na Lužickou jezerní magistrálu, nebo některou ze stezek kolem jezer. Vhodné ubytování najdete zde.

Více informací o Lužické jezerní krajině najdete na www.lausitzerseenland.de/cz

Další inspiraci pro výlety do Německa najdete na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám