Hlavní obsah

Největší lyžařská oblast v Rakousku láká na rozmanitost

Rakouské Ski amadé patří mezi největší lyžařské oblasti v Evropě. S jediným skipasem tady mohou milovníci sněhových radovánek projet pět oblastí s celkem 760 kilometry sjezdovek a snowparky, lákadlem jsou však i nejrůznější akce se zaměřením na gastronomii.

Foto: Ski amadé

Ski amadé jsou stovky kilometrů na jeden skipas.

Článek

Ski amadé tvoří celkem 25 skiareálů v pěti oblastech. Těmi jsou Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig a Grossarltal. A vzhledem k rozlehlosti a rozmanitosti si tu dobře zalyžují jak začátečníci, tak pokročilí.

Zdaleka nejvíce sjezdovek je červených, tvoří 390 kilometrů. Modrých je 275 km a černých 95 km. A všechny mohou návštěvníci projet na jediný skipas. Šestidenní lyžařská permanentka vyjde letos v hlavní sezoně, tedy od konce ledna do poloviny března, na 299 eur pro dospělého, což je zhruba 7680 korun.

Ve Ski amadé ovšem nejde jen o zdolávání kilometrů sjezdovek. Podle zástupců oblasti tu najdou návštěvníci i něco navíc, ať už množství zážitků ve snowparcích, nebo i trasy pro milovníky gastronomie. Ti se mohou vydat na putování po horských chatách a ochutnat místní speciality. Kromě rakouské klasiky v podobě špeclí, císařského trhance nebo obřího sladkého germknödelu tady myslí třeba i na vegany.

V Rakousku zdraží některé skipasy. Denní se nedostanou pod 60 eur

Cestování

Nejpamátnější kulinářské zážitky jsou spojeny do iniciativy Taste Ski amadé, která sdružuje na 26 horských chat. V nich si kromě zmíněných dobrot mohou návštěvníci vychutnat i skleničku vína nebo něčeho ostřejšího.

Gastronomické nebe kulminuje v týdnu od 12. do 19. března, kdy se ve Ski amadé koná lyžařský a vinařský týden. Právě tehdy mohou lidé navštívit i jeden místní unikát, a to nejvýše položený farmářský trh v Alpách. Funguje tu relativně krátce, teprve od roku 2015, a najdete ho na Kreuzkogelu ve Sportgasteinu v nadmořské výšce 2700 metrů – zároveň jde o vůbec nejvyšší bod celé oblasti Ski amadé.

Pro Čechy leží prakticky nejblíže oblast Schladming-Dachstein, ležící ve stínu jednoho z rakouských ledovců – Dachsteinu. Nejvyšší hora Štýrska je důkazem, že ani tady se nemusejí návštěvníci zabavit pouze lyžováním.

Kromě výhledů směrem na Českou republiku i Slovinsko se mohou návštěvníci pokochat třeba místním ledovým palácem se sochami vyřezanými z velkých kusů ledu a sněhu. Odvahu mohou lidé otestovat přejitím visutého mostu až k vyhlídce Skywalk.

Dále na jih

Pokud byste se náhodou rozhodli během jediné lyžařské dovolené prokřižovat Rakousko a zároveň byste zatoužili i po troše italské atmosféry, zamiřte ze Ski amadé dále na jih do Nassfeldu. Ze Schladmingu se tam dostanete po dálnici během dvou hodin a zklamáni také nebudete.

Žádné kapacitní limity. Rakouské Ski amadé doufá v takřka běžnou sezonu

Cestování

Jde o největší skiareál v Korutanech, čítá celkem 110 kilometrů sjezdovek – šestidenní skipas vyjde dospělého v hlavní sezoně na 270 eur, zhruba 6930 korun. Podle místních jde o jeden z nejhezčích koutů Rakouska a na slunce tu budete mít údajně štěstí častěji než kde jinde. Právě díky blízkosti Itálie, která je vzdálena jen jednu jízdu lanovkou, je v oblasti unikátní mikroklima. To slibuje třeba o sto slunečných hodin více než v severní části Alp.

Není divu, že na kulinářství se tady klade rovněž velký důraz. Kromě tradičních rakouských receptů si tady však návštěvníci pochutnají i na středomořských specialitách. Pomalejší a uvolněné tempo, tolik typické právě pro Itálii, jistě ocení lyžaři, kteří se nehoní za nejlepšími výkony, ale chtějí si spíše užívat panoramat, stejně tak rodiny s dětmi. Ty navíc mohou po vyzutí z lyžáků zamířit třeba na sáňky.

Nassfeld byl navíc oceněn coby region s nejudržitelnějším cestovních ruchem v Rakousku. Udělil mu ho Klimatický fond a titul svědčí mimo jiné o tom, že je zdejší příroda opravdu panenská a minimálně dotčená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám