Hlavní obsah

Nejkratší vlaková linka v Evropě? Měří jen něco málo přes kilometr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dojde na železniční dopravu, je evropskou velmocí jednoznačně Švýcarsko. Jeden rekord však zemi helvétského kříže unikl, a to za nejkratší vlakovou linku. Tou se totiž pyšní Velká Británie – trasa měří pouze 1,2 kilometru, zájemci se po ní mohou svézt v anglickém hrabství West Middlands.

Foto: Profimedia.cz

Linku lze projet za několik málo minut.

Článek

Linka Stourbridge Branch Line prochází stejnojmenným městem a původně byla vybudovaná pro nákladní účely. Poprvé se otevřela v roce 1879, v době svého vzniku měl železniční spoj sloužit jako podpora pro hlavní dopravní uzly ve Worcesteru, Birminghamu a Kidderminsteru.

Dnes už se železnice využívá čistě pro osobní přepravu. Vlaky pendlují jen mezi dvěma stanicemi, a to Stourbridge Town a Stourbridge Junction, celá cesta zabere při průměrné rychlosti 32 kilometrů v hodině pouhé tři minuty a jízdenka vyjde na 1 libru a 50 pencí, tedy necelých 45 korun.

Samotné vozy pak spíše než klasickou vlakovou soupravu připomínají jakýsi hybrid tramvaje a autobusu. Linka je nicméně podle Daily Mailu hojně využívaná. Vlaky vyráží na cestu každých deset minut, týdně to čítá na 1370 jízd.

Světového rekordmana má LA

Kromě nejkratší evropské železniční linky se Velká Británie pyšní i jedním z nejkratších leteckých spojení na světě. Linka mezi ostrovy Papa Westray a Westray na Orknejích měří pouhých 2,7 kilometru a cesta zabere sotva jednu a půl minuty.

A co se týče vůbec nejkratší železniční linky světa, ta se nachází v kalifornském Los Angeles. Cestující se mohou svézt z Hill Street na Grand Avenue, ačkoli pěšky by je rozhodně neubylo. Trasa totiž měří úsměvných 90 metrů.

Královna hor se pyšní nejstarší evropskou zubačkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám