Hlavní obsah

Do Trentina na lyžování zdarma i vyladěné adventní trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoitalské Trentino je díky svým 800 kilometrům skvěle upravených sjezdovek českým lyžařům dobře známé. Pro letošní sezonu si vyhlášená zimní oblast nachystala lákadlo ve formě lyžování zdarma a instruktorů za symbolickou cenu. Dolomity ovšem nejsou známé pouze zimními sporty, na své si přijdou i fanoušci vánoční atmosféry a italských delikates.

Foto: Profimedia.cz

V Trentinu si 16. prosince můžete zalyžovat zdarma.

Článek

Magickým datem, kdy se můžete po načančaném italském manšestru sklouznout zadarmo, je sobota 16. prosince. Akce se koná v Dolomiti Superski, zahrnující lyžařské oblasti Val di Fassa, Val di Fiemme a San Martino di Castrozza-Passo Rolle, a Skirama Dolomiti Adamello Brenta s lyžařskými oblastmi Campiglio Brenta Dolomites, Alpe Cimbra, Monte Bondone, Paganella, Peio a Passo Tonale.

Za nocleh

Každý, kdo se chce Dne lyžování zdarma zúčastnit, kontaktuje některou z trentinských lyžařských škol. K noci v některém z tamějších ubytování pak dostane skipas na dva dny za cenu jednoho a může si rezervovat i bezplatnou lyžařskou lekci s instruktorem. K té je možné zdarma využít i zapůjčení vybavení.

Lekce alpského lyžování, snowboardingu a klasického lyžování jsou vhodné pro začátečníky, lyžaře, kteří se chtějí zdokonalit ve stylu, i děti od čtyř let. Každá z nich trvá dvě hodiny a při rezervaci je třeba zaplatit symbolický poplatek 10 eur (asi 244 korun). Celkový výtěžek z akce bude věnován predazzskému sdružení Sportabili, které rozšiřuje lyžování mezi postiženými dětmi.

Adventní trhy po italsku

Italská kuchyně je mnohými považována za nejlepší na světě a ve světě laskomin to platí dvojnásob. Chcete-li si tedy na vánočních trzích užít nejen atmosféru, ale zakousnout a popít něco opravdu chutného, v Trentinu budete na správné adrese. Kam konkrétně za nimi vyrazit?

Trento se od 18. listopadu až do 7. ledna stává „městem Vánoc“. Na historických náměstích Fiera a Mostra v centru se bude konat vánoční trh, na němž nebudou chybět tradiční řemeslné výrobky a hlavně vše dobré, co můžete sníst a vypít.

Adventní trhy se konají i v Roveretu, které se ale spíše celé od 24. listopadu do 7. ledna promění v jednu velkou scénu pod širým nebem. Můžete se těšit na betlémy, tematická představení, instalace i fotovýstavy. Zvláštní pozornost bude těm nejmenším věnována v dětské vesničce v zahradách. Rodiče zase Rovereto láká na přehlídku nejlepších lokálních vín.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trh v Trentu

V Aviu si advent můžete ozvláštnit trhy od 25. listopadu do 17. prosince na zámku FAI. Tradiční stánky mají své místo ve vnitřní zahradě a pohádková atmosféra v těchto prostorách prostě nemůže chybět. O spokojenost návštěvníků se bude starat 25 prodejců těch nejlepších vánočních specialit oblasti napříč jídlem i vínem.

Vánoční trhy nebudou chybět ani v termálních lázních Levico, kde se rekreovala už císařovna Sisi. Tamější trh je habsbursky laděný a slibuje hýčkání hodné monarchů.

Hned několik vánočních trhů se koná v oblíbené oblasti Garda. V Riva del Garda se děti mohou vyřádit v dílnách a hracích koutcích, a dokonce se i setkat s Ježíškem.

Na Švihově můžete vstoupit do scény z Popelky. Letos jen jediný den

Cestování

V úzkých uličkách i na hradě

Speciální atmosféru slibuje vánoční víkendový trh konající se mezi 26. listopadem a 18. prosincem ve středověké vesnici Canale di Tenno. Adventní čas se v úzkých uličkách nese ve znamení skvostů vyrobených tamními řemeslníky. Umělecká díla, šperky a keramika jsou vystaveny v jindy nepřístupných dvorech i sklepech jedné z nejpůvabnějších vesnic Itálie.

Nejstarší vánoční trh bude od 26. listopadu ve vesnici Primiero a slibuje především romantiku.

V Ossaně zase čeká vánoční atmosféra na trhu ve zdech hradu San Michele. Na cestě z centra města na hrad pak spatříte 1600 betlémů, které jsou denně ke zhlédnutí mezi desátou hodinou ranní a desátou večerní. V samotném hradu je pak specifický betlém, reprodukující události jedné dávné vánoční noci v jeho zdech.

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám