Hlavní obsah

Nejbezpečnější destinace pro letošní dovolenou? Z 10 zemí je 8 evropských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S žebříčky bezpečnosti zemí se v dnešní nejisté době roztrhl pytel. Ten pro cestovatele nejzajímavější se zaměřuje přímo na bezpečnost států jako turistických destinací pro rok 2024. Kde na dovolené hrozí nejmenší riziko násilí, zdravotních problémů a diskriminace jakéhokoli druhu?

Foto: Profimedia.cz

Kanada je nejbezpečnější světovou zemí pro cestování v letošním roce.

Článek

Seznam zemí, které jsou pro cestování vůbec nejbezpečnější, zveřejnil v lednu server Travel + Leisure a vyhodnotila jej společnost Berkshire Hathaway Travel Protection v minulém roce. A přestože sídlí v Severní Americe, většinově v hodnocení bodovala Evropa.

Kritéria bezpečnosti se od roku 2016, kdy byl žebříček vyhodnocen poprvé, do značné míry proměnila. Výsledky se zakládají jak na faktech získaných od organizací, které se zabývají bezpečností, tak na otázkách zodpovězených přímo cestovateli, jež zahrnují i diskriminaci či obtěžování určitých skupin turistů. Které země z toho pro letošek vyšly nejlépe?

Kanada

Před rokem byla šestá, letos je první. Kanada zvítězila v bezpečnosti pro cestovatele i díky chladnému počasí a nízké hustotě zalidnění. Dále vyniká zdravotní péčí, bezpečnou dopravou, malým množstvím násilných trestných činů a splňuje i vysoké standardy cestování bez obav pro ženy a zástupce LGBT+ komunity.

Foto: Profimedia.cz

Kanada je půvabná i bezpečná.

Ořechový poklad nejmalebnějšího kouta Evropy

Cestování

To vše jako bonus k všeobecně známé dechberoucí kanadské přírodě, příjemným domorodcům a zajímavým městům. Žebříček však v každé z nejlépe hodnocených zemí vytyčil i bod, na nějž je třeba si dávat pozor. V Kanadě jsou to četné požáry, jež mohly o něco snížit kvalitu ovzduší ve velkých městech pro osoby s dýchacími potížemi.

Švýcarsko

Stříbrnou příčku si odneslo Švýcarsko. Proč? Bylo synonymem bezpečí už od začátku své existence, dočteme se na internetových stránkách hodnotitele. Násilné trestné činy jsou v zemi ojedinělé a být ve střehu je vhodné zejména v alpských oblastech a při souvisejících sportech. V minulém ročníku skončilo šesté, letos je druhé.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Švýcarsko láká na přírodu, kulturu i tradiční vesničky.

S Kanadou mají mnoho společného i vyjma turistické bezpečnosti. Také Švýcarsko je vyhlášené malebnou krajinou dokreslenou křišťálově čistými jezery a rozeklanými horskými štíty. Jeho velkou výhodou je nejen vzdálenost jen něco přes hodinu letu z Prahy, ale i skvěle fungující vlaková doprava, díky které můžete pohodlně poznávat zemi v celé její kráse.

Norsko

Opět chladnější klima, znovu nádherná příroda. Loni skončilo páté, letos je Norsko na třetí příčce. Pro turisty je doporučeno zejména Oslo, které je popisováno jako oblíbené a bezpečné. A na co je třeba dát si pozor? Zejména na kapsáře na hlavním nádraží v Oslu.

Foto: Profimedia.cz

Oslo je oblíbené a zároveň bezpečné.

Server zmiňuje i vysokou kvalitu veřejné dopravy v zemi, k objevování norského venkova však doporučuje zapůjčení auta, s nímž můžete prozkoumávat zapadlé neznámé skvosty.

V čem bude cestování v roce 2024 jiné

Cestování

Kam za bezpečím a teplem?

Čtvrté místo patří Irsku, páté Nizozemsku a šesté Spojenému království Velké Británie a Severního Irska. Vše, co by pro Evropana „kamenem dohodil“, a vždy na sever.

První bezpečnou zemí pro milovníky teplého počasí a koupání je prosluněné Portugalsko, které skončilo sedmé. Jeho výhodou je, že není přeplněno turisty a skýtá velké množství lákavých cílů, stejně jako disponuje vysokou mírou pořádku a bezpečí. Na co si dát pozor? Kapsáři číhající u dveří v hromadné dopravě.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Portugalsko láká na pulzující města i malebné vesničky a koupání.

Osmé místo putuje opět na sever, konkrétně do Dánska, deváté obdobně na Island. Desátá je pak rozpálená Austrálie. Za své umístění vděčí i skutečnosti, že v celé zemi se v jednom z předchozích let událo bezmála o polovinu méně vražd než jen v Chicagu ve stejném časovém úseku.

Dát si pozor je však třeba na australskou divokou zvířenu, ať už se jedná o jedovatý hmyz, hady, či vodní živočichy.

Nejbezpečnější země pro cestování v roce 2024
1. Kanada
2. Švýcarsko
3. Norsko
4. Irsko
5. Nizozemsko
6. Spojené království Velké Británie a Severního Irska
7. Portugalsko
8. Dánsko
9. Island
10. Austrálie

Anketa

Kam byste letos vyrazili nejraději?
Kanada
18,9 %
Švýcarsko
13,1 %
Norsko
6,8 %
Irsko
2,7 %
Nizozemsko
1,7 %
Spojené království
2,2 %
Portugalsko
39,9 %
Dánsko
1,7 %
Island
4,7 %
Austrálie
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23657 čtenářů.

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Cestování

KVÍZ: Jak dobře znáte ostrov věčného jara?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám