Hlavní obsah

Nedostupné oblasti Srí Lanky by mohli navštívit první turisté

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srí Lanka

Zájem o dovolenou na čajovém ostrově Srí Lanka byl v minulých letech slabý, a to zejména kvůli bezpečnostní situaci, která se po pětadvacet let bojů mezi separatisty a vládními silami neměnila k lepšímu. Díky čerstvému ukončení bojů by se v budoucnu vše mohlo změnit. První turisté by mohli navštívit i nedostupný severozápad ostrova, zatím tam panuje neutěšená humanitární situace.

Článek

Na Srí Lance skončily boje mezi separatistickou organizací Tygři osvobození tamilského Ílamu a vládními silami. Krvavé boje skončily po pětadvaceti letech, a pokud se nic nezmění, mohla by tato situace mimo jiné vrátit masovou turistiku do tohoto ostrovního státu na jihu Indie.

Většina turistů dosud trávila pobyt na Srí Lance na jihozápadě ostrova. Tato oblast byla z hlediska turistiky bezpečná, protože boje probíhaly daleko na severovýchodě ostrova.

Přímé lety z Česka zatím nejsou zavedeny

Podle Tomia Okamury, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří, nejvíce českých turistů navštívilo dosud Srí Lanku v roce 2004, bylo to přibližně 4000 českých turistů. Tehdy dokonce létala na Srí Lanku i pravidelná letecká linka ČSA z Prahy do hlavního města Colombo.

Po tragické vlně tsunami v prosinci 2004 a dalších střetech mezi vládní armádou a separatistickým hnutím Tygři osvobození tamilského Ílamu na severovýchodě ostrova však zájem o turistiku na ostrov opadl opadl.

Loni Srí Lanku navštívilo pouze patnáct set českých turistů, z tohoto počtu bylo asi šest set osob pěti přímými charterovými lety z Prahy, které byly na Srí Lanku za loňský rok celkem vypraveny.

Letos se žádné přímé charterové lety z České republiky na Srí Lanku neplánují, cestovní kanceláře musejí nejprve vyhodnotit situaci.

Čím láká Srí Lanka?

Srí Lanka nabízí významné památky zanesené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, výrobu světoznámého čaje (Cejlon) a národní parky, kde se volně pohybuje několik tisíc divokých slonů.

Příjemné jsou i ceny, například přenocování v 2* hotelu "all inclusive" stojí od 20 dolarů (400korun)/noc a osobu.

Atraktivní je kombinace poznávacího zájezdu na Srí Lanku a následně přelet a pobyt u moře na blízkých Maledivách, jež jsou světoznámé díky zcela průzračné vodě a fantastickému koupání.

Reklama

Související články

Srí Lanka je rájem nejen pro fotografy

Málokde je na tak malé ploše prostředí natolik rozmanité, jako na Srí Lance. Tropické pobřeží, deštné pralesy, středomořské klima i vegetace v horách.

Výběr článků

Načítám