Hlavní obsah

Nedaleko Gardy se otevře unikátní archeopark. Návštěvníky přenese o 3500 let proti proudu času

Poznat život lidí před 3500 lety budou moci návštěvníci nového archeologické parku v italské provincii Trentino. Nachází se v oblasti mezi jezerem Garda a Brentskými Dolomity. Turisté se v něm blíže seznámí s unikátními kůlovými stavbami, které tu v době bronzové stávaly. Park se veřejnosti otevře 24. června.

Foto: Visit Trentino

Park se otevře ve druhé polovině června.

Článek

Park vyrostl v lokalitě Fiavé, která se od roku 2011 nachází na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníci si budou moci prohlédnout věrné repliky kůlových domů, které v dávné minulosti stávaly na březích jezera Carera, jež se později proměnilo v rašeliniště.

Pro větší autenticitu vzniklo v parku umělé jezírko, na jehož březích byly repliky podpůrných kůlů i prehistorická vesnice vybudovány.

Pracujte od nás na dálku a my vám zaplatíme, lákají dvě italské obce

Cestování

„Odbor památkové péče se snažil o věrnou repliku sídla a všech zajímavostí spojených s životem na vodě, a to především díky archeologickému výzkumu a vykopávkám, které od roku 1969 do 90. let umožnily získat nové informace o alpských kůlových stavbách a proslavit Fiavé v celém světě,“ uvádí turistický server Visit Trentino.

Muzeum se pyšní mnoha exponáty

Návštěvníkům budou přístupné tři z pěti kůlových staveb. Seznámí se v nich s každodenním životem někdejších obyvatel vesnice, a to i skrze informační a ilustrativní tabule či multimediální projekce v celém areálu.

Park, který se otevře ve druhé polovině června, se nachází zhruba 30 minut od muzea kůlových staveb v obci Fiavé. Návštěvníci se do něj dostanou po stezkách a lávkách vedoucích po poli a rašeliništi nebo přímo z nedalekého parkoviště.

Samotné muzeum je otevřené od roku 2012 a jeho expozice zahrnuje tři stovky původních dřevěných předmětů zejména denní potřeby. Jedná se převážně o kuchyňské nádobí, jako jsou hrnky, vařečky, ale také o srpy, vrtáky či sekery.

Koloseum bude mít novou podlahu. Nabídne arénu z pohledu gladiátorů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám