Hlavní obsah

Koloseum bude mít novou podlahu. Nabídne arénu z pohledu gladiátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aréna římského Kolosea bude mít do roku 2022 výsuvný dřevěný povrch, napsala agentura ANSA. Návštěvníci si pak budou moci tuto antickou památku prohlédnout z perspektivy gladiátorů. Projektu se z rozhodnutí komise odborníků zhostí společnost Milan Ingegneria, informoval v neděli italský ministr kultury Dario Franceschini.

Foto: Profimedia.cz

Doposud je prkny pokrytá jen část jeviště arény. To se od roku 2022 změní.

Článek

V současnosti je dřevem pokrytý jen kus jeviště. Plocha arény byla odstraněna kvůli archeologickým vykopávkám v 19. století, připomíná agentura AP.

Nyní je v plánu, že obnažená centrální část půjde zakrýt pohyblivými dřevěnými panely, případně bude možné místo do půl hodiny zase odkrýt. Prostory pod dřevěným jevištěm, jež bylo v době gladiátorů pokryté pískem, budou větrány a vlhkost i teplotu v nich budou správci regulovat.

Na projekt bylo vyčleněno 18,4 milionu eur (bezmála 396 milionů Kč). Franceschini jej na virtuální tiskové konferenci označil za další krok v návratu k původní podobě Kolosea.

V Římě znovuotevřeli Koloseum. Zeje však prázdnotou

Cestování

I původní aréna měla sofistikovaný systém, který místa otevíral a zavíral, aby se na povrch z podzemí daly vyzdvihnout objekty či zvířata.

Koloseum bylo postaveno mezi lety 70 a 80 našeho letopočtu. Konaly se zde gladiátorské zápasy, ale i zápasy s divokou zvěří, rekonstrukce známých bitev či popravy. Pojalo kolem 50 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám