Hlavní obsah

Navštívil všechny země světa, dobyl severní i jižní pól a vyšplhal na nejvyšší hory všech kontinentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2017 se stal prvním Irem, který navštívil všechny země světa. To však Johnnymu Wardovi ke spokojenosti nestačilo. Po nějakém čase se dobrodruh a cestovatel rozhodl splnit si další ambiciózní milník, a to zdolat nejvyšší hory všech kontinentů a navštívit severní a jižní pól. Misi se mu v lednu podařilo úspěšně završit, nyní by chtěl především inspirovat ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodruh zdolal nejvyšší vrcholky všech sedmi světadílů (ilustrační foto).

Článek

Začátkem ledna 2024, zatímco se ještě spousta lidí vzpamatovávala z novoročních oslav, si Ward razil cestu mrazivou krajinou. Byl na cestě na Mount Vinson, nejvyšší vrcholek Antarktidy. Krátce po jeho dobytí si šel odškrtnout ještě návštěvu jižního pólu, čímž svou sedmiletou misi úspěšně završil.

„Oddechl jsem si,“ uvedl Ward pro CNN, když se z náročné cesty vracel do Thajska, kde žije. „Jsem si vědom toho, že jsem normální chlap, žádný profesionální atlet, takže hádám, že celý tenhle zážitek byl spíš o odolnosti a odhodlání než o schopnostech,“ konstatuje dobrodruh, který mezi léty 2007 a 2017 navštívil všech 193 zemí, které uznává OSN, plus ještě pár dalších teritorií, jako třeba Palestinu, Kosovo či Tchaj-wan.

„Jakmile jsem dosáhl stovky států, dal jsem si za cíl, že se stanu prvním Irem na světě, který navštíví všechny země světa,“ vzpomíná Ward a dodává, že po splnění milníku se cítil v životě najednou poněkud ztracený. „Začal jsem nezdravě jíst, příliš pít, přibral jsem a úplně ignoroval svoje podnikání.“

Čech navštívil všech 50 států USA. Amerika je drsná a s nikým se nemaže, tvrdí

Slepá mapa

Od ultramaratonů na Everest

Aby krizové období překonal, stanovil si Ward další cíl, který ho bude motivovat. Nejprve začal běhat ultramaratony a lézt po horách. „Pak jsem se s tím svezl. Došlo mi, že když běhám, musím zkusit nejtěžší závody na světě, a když šplhám, musím zdolat Everest.“

Těmito „drobnými“ krůčky se Ward nakonec dopracoval až k takzvanému Explorer’s Grand Slamu, dobrodružné pouti k pokoření obou pólů a sedmi světových vrcholků.

Když si irský dobrodruh uvědomil, že by mohl být prvním člověkem, který navštívil všechny země světa a zároveň dobyl oba póly i nejvyšší vrcholky kontinentů, neváhal ani vteřinu. „Být první? To je naprosto šílené. Teď chystám spuštění webových stránek s radami a doufám, že nezůstanu na dlouho jediným člověkem, kterému se tohle všechno podařilo.“

Ward, který si na cesty vydělal svým podnikáním, připouští, že procestování všech zemí na světě nebylo levné. Zdolat Mount Everest ale bylo ještě nákladnější, vyšlo ho na 77 tisíc dolarů (1,8 milionu korun). A to byl teprve první ze sedmi plánovaných vrcholků.

Život, který si Ir vybudoval, je něčím, co by ho v dětství nenapadlo ani v nejdivočejších představách. Jeho otec byl ve vězení, s matkou a sestrou kvůli neklidné domácí situaci prchli do Severního Irska a změnili si jména. „Asi 10 let jsme strávili na sociální podpoře. Pamatuju si, jak jsem záviděl spolužákům, kteří jezdili na dovolenou do Španělska nebo na Floridu,“ tvrdí Ward.

A možná právě tato drobná závist probudila v cestovateli chuť vymanit se ze spárů osudu a nalinkovat si život podle sebe. Hned po univerzitě se sbalil a odletěl do New Yorku. „Už nikdy jsem se do Irska ani Velké Británie nevrátil,“ konstatuje muž, který se stal díky svému blogu One Step 4 Ward milionářem.

„Myslím, že je to pěkné poselství. Že i lidé pocházející z podobných poměrů mohou v životě dokázat velké věci.“

Inspirovat ostatní

Po splnění aktuálního milníku Ward doufá, že se nevrátí do stejných kolejí jako předtím – k nezdravému jídlu či nadměrnému pití. Co si stanoví jako další cíl, zatím dobrodruh netuší. Vydá se do kosmu? Či na dno Mariánského příkopu? „Dobrá otázka. V éře sociálních sítí hledáme pořád něco, třeba i obskurního,“ připouští.

Úsilí chce ale Ward vložit do pomoci ostatním, kteří si chtějí rovněž splnit ambiciózní sny. „Nedávno mi bylo 40. Chci mít děti, to je teď můj plán,“ odhalil Ir prozaičtější životní cíle. „A co se týče toho dalšího, chci běžným lidem ukázat, jak můžou těžit z divokých zkušeností.“

Během 10 let navštívil všechny země světa. Ani jednou nepoužil letadlo

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám