Hlavní obsah

Na středověkém anglickém hradě hledají pomocného kastelána. Výhled na moře zaručen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozlehlém anglickém hradě St Michael’s Mount pátrají po pomocníkovi kastelána. Památka, jež se nachází na stejnojmenném přílivovém ostrůvku, láká zájemce na oslnivé výhledy a historickou atmosféru. Na dovážku jídla si ale uchazeči mohou nechat zajít chuť, uvádí server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Při přílivu je jediná cesta na ostrov lodí.

Článek

Vedení památky poptává někoho, kdo by na hradu mohl pobývat alespoň pět dní v týdnu a být při ruce u běžných pracovních a údržbářských činností nebo kontroly sálů po skončení prohlídek. Ti, kteří však trpí mořskou nemocí, by měli dát od nabídky ruce pryč. Při přílivu je totiž jedinou cestou k hradu loď.

„Nejlepší věc na zdejším životě je, že máte výhled na moře z každého okna,“ uvedl místní kastelán Duncan Murdoch. „Nejhorší věc je, že na dovážku pizzy až před dveře můžete zapomenout,“ vtipkuje.

Hrad je spravován britskou organizací National Trust, která se stará o památky, včetně těch přírodních, v Anglii, Walesu a Severním Irsku. Společně o hrad pečují také asociace St Aubyn Estates a samotná rodina St Aubynových, kteří zde žijí. Organizace proto hledají někoho diskrétního, citlivého a taktního.

Foto: Profimedia.cz

Památka pochází z 12. století.

„Pro ty, kteří trpí mořskou nemocí, nabídka není. Budete muset milovat lodě, to je totiž jediná cesta na ostrov při přílivu,“ znovu zdůraznila vedoucí personálního oddělení St Aubyn Estates Kate Cornwellová.

Památka, jejíž stáří je datováno do roku 1135, leží na takzvaném přílivovém ostrově. Znamená to, že pozemní cesty jsou odříznuté, jakmile stoupne hladina moře. Ostrov nese jméno po archandělu Michaelovi, který se tu měl kolem roku 595 zjevit místním rybářům. Nejstarší dochovaná části komplexu pochází právě z 12. století, kdy zde bylo založeno převorství.

V Londýně otevřou první „vznášející se“ bazén na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám