Hlavní obsah

Miliardář koupil milánskou vinici, která patřila da Vincimu. Veřejnosti ji zavřel na neurčito

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi patřila renesančnímu umělci Leonardu da Vincimu. Pozůstatky vinice La Vigno di Leonardo v Milánu ale koupil i s přilehlou vilou francouzský miliardář Bernard Arnault, majitel impéria LVHM, a zavřel je veřejnosti. Podle CNN není jasné, zda se sem návštěvníci ještě někdy podívají.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo da Vinci dostal vilu i s vinohrady darem.

Článek

Vilu Casa degli Atellani koupil Arnault koncem loňského roku, po devíti měsících zavřel její zahradu i s pozůstatky vinice, aniž by potvrdil, zda památku ještě někdy otevře veřejnosti, píše CNN. Mluvčí společnosti LVHM, pod kterou patří luxusní značky Louis Vuitton nebo šampaňské Dom Pérignon, uvedl, že nemovitost byla zakoupena pro soukromé účely.

Podle zdrojů blízkých rodině však není vyloučeno, že se da Vinciho vinice opětovně zpřístupní veřejnosti. „Nemovitost se bude využívat k soukromým účelům jako dosud, jedna část ale bude zasvěcena kulturním událostem a veřejnosti,“ cituje neznámý zdroj CNN. „Myšlenkou je navrátit této budově její původní význam.“

Podle nepotvrzených dohadů by se měla vila proměnit v luxusní hotel. Lombardská radní pro kulturu Francesca Carusová doufá, že místo zůstane i nadále přístupné veřejnosti. „Najít řešení a garantovat přístup na tohle místo by znamenalo, že instituce stále věří v to, že jsou podobné klenoty součástí naší historie a identity,“ uvedla radní.

Foto: Profimedia.cz

Podle nepotvrzených informací by se z vily mohl stát luxusní hotel.

Doplnila, že s novými majiteli prozatím neměla čas mluvit o budoucnosti památky, ale věří, že najdou společnou řeč, aby mohl jeden ze symbolů Milána, Lombardie i celé Itálie zůstat i nadále přístupný.

Umělec si majetek neužil

Podle CNN je příběh vily Casa degli Atellani a vinice příběhem samotného Milána. Nemovitost dostal darem někdejší vládce Ludovico Sforza, který ji poté věnoval da Vincimu jako dík za jeho práci na fresce Poslední večeře. Umělec si nového majetku ale příliš neužil, protože jen rok nato dobyli Milán Francouzi a vilu i s vinicí zkonfiskovali.

Da Vincimu byl majetek nakonec vrácen, rozdělil ho mezi své dva služebníky. Vinice se předávala z generace na generaci, později na ní hospodařili místní mniši. Vinohrad byl původně mnohem větší, dnes z něj zbývá jen několik málo řad, přesto má podle úřadů společně s vilou velký historický význam.

Přeprodej vstupenek do Kolosea? Tomu je díky novému opatření konec

Cestování

Pompeje se „rozšíří“ o další naleziště. Návštěva bude s jednou vstupenkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám