Hlavní obsah

Pompeje se „rozšíří“ o další naleziště. Návštěva bude s jednou vstupenkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské Pompeje navštěvuje stále více lidí. Správci archeologické lokality se proto rozhodli naleziště „rozšířit“, aby davy turistů rozmělnili. V rámci jediné vstupenky tak bude možné zavítat i do některých památek v okolí, jako jsou Villa Regina nebo Villa Poppaea, které už sice jsou součástí Pompejí, ale dosud si do nich museli návštěvníci koupit lístky separátně. Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano popisuje koncept jako „roztroušené muzeum“.

Foto: Profimedia.cz

Jednotná vstupenka rozšíří Pompeje o další archeologické lokality.

Článek

Šéf italského resortu kultury rovněž uvedl, že tímto způsobem dojde k obohacení celého archeologického parku, protože zatímco do samotných Pompejí zamířilo v roce 2019 na čtyři miliony lidí, do vil si našlo cestu jen přes 50 tisíc turistů, uvádí CNN. Přitom jde o stejně zajímavé lokality – jeden z domů údajně patřil císaři Neronovi a jeho druhé ženě. Menší návštěvnost je ale způsobená i horší dostupností.

Nová vstupenka má tedy všechny zajímavé historické lokality v oblasti sjednotit. Lístek bude platit tři dny a památky propojí autobusy, které budou pro turisty zdarma.

Ke spuštění jednoho velkého archeologické parku dojde 13. října a společně s ním se chystají i další novinky. Například se veřejnosti znovu zpřístupní takzvané Antiquarium, muzeum s exponáty, které se týkají každodenního života obyvatel Pompejí. Villa dei Misteri zase dostane nové osvětlení, které má být historicky věrnější.

Začlenění přilehlých archeologických lokalit do jednoho velkého parku je součástí projektu Grande Progetto Pompei, v jehož rámci bylo během poslední dekády zrekonstruováno množství památek. Evropská unie poskytla na projekt 105 milionů eur (2,5 miliardy korun).

V Pompejích se po 20 letech otevřel dům Vettiových, Sixtinská kaple města

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám