Hlavní obsah

Matějská pouť v Praze začne o víkendu. Atrakcí bude víc než loni, ale podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy na matějskou pouť v Praze-Holešovicích v těchto dnech vrcholí. Všechny kolotoče jsou už na svých místech a jejich provozovatelé finišují přípravy. 428. ročník nejznámější české pouti začne v sobotu 25. února. Počet atrakcí oproti loňsku mírně narostl. Za kolotoče i občerstvení si ale kvůli inflaci návštěvníci připlatí až desítky korun.

Matějská pouť začne poslední únorovou sobotuVideo: Novinky

 
Článek

Část areálu Výstaviště v Praze-Holešovicích zaplnily desítky kolotočů a stánků. Vrcholí tu přípravy na známou matějskou pouť. Brány areálu se otevírají tuto sobotu v 10 hodin.

„Aktuálně provozovatelé všechno připravují, myjí, dodělávají montáže a celý areál se uklízí,“ popsala Novinkám mluvčí akce Eva Kočková.

Atrakce se také kontrolují po technické a provozní stránce. Zástupci dohledové firmy areál navštěvují průběžně celý týden, kontrola vyvrcholí hlavní kolaudací těsně před otevřením.

Foto: Novinky

Provozovatelé kolotočů dokončují přípravy

„Každý provozovatel musí mít pojištění odpovědnosti z provozu, musí předložit odborné revize elektra, hydrauliky a podobně a musí také předložit technický průkaz, ve kterém je uvedeno, kdo a kdy atrakci vyrobil a kde byla provozována,“ vysvětlil František Šenold, jednatel firmy Pragolet, jež technické prohlídky provádí.

Kdysi zchátralá restaurace Bohemia na pražském Výstavišti se otevírá

Domácí

Tradiční labutě i zahraniční novinky

Podle organizátorů je pro příchozí letos připraveno na 130 atrakcí, v minulém roce to byla zhruba stovka. Postavené jsou i v horní části areálu Výstaviště, která byla dříve kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce uzavřená.

„Návštěvníci se můžou těšit na klasické české atrakce, jako je autodrom, lochneska, hydraulické labutě, střelnice i stránkový prodej,“ vyjmenovala Kočková. Druhá část areálu pak bude patřit kolotočům z Nizozemska, které sem jezdí už několik let.

Foto: Novinky

Vodní horská dráha, jedna z novinek

Připravené bude například i tradiční ruské kolo, strašidelné domy či 65 metrů vysoká atrakce nazvaná Airborne s lavicí otáčející se na kyvadle do všech směrů. Na matějské pouti byla už loni a podle organizátorů se jedná o největší kolotoč svého druhu v Evropě.

„Novinkou, která sem přijela po třinácti letech, bude vodní horská dráha, potom to bude adrenalinová atrakce Base Jumper XXL a nejnovější model výškového řetízkového kolotoče,“ doplnila výčet Eva Kočková.

Střechy Křižíkových pavilonů zezelenají

Domácí

Desítky korun navíc

Návštěvníci se však musí připravit, že je návštěva akce vyjde o něco dráž než v předchozích letech. Zvýšené náklady na energie či pohonné hmoty se promítnou jak do cen za vstup na atrakce, tak do cen za občerstvení. „Bude to v řádech desítek korun – od 10 do 50 korun,“ specifikovala mluvčí.

A uvedla několik příkladů: „Jedna jízda na autodromu v loňském roce stála 100 korun, letos to bude 120 korun. A třeba dětské atrakce se budou pohybovat od 60 do 70 korun, v loňském roce to bylo 50 až 60 korun.“

Foto: Novinky

Ceny za atrakce se mírně zvedly

Nemá však obavy, že by se zdražení negativně projevilo na návštěvnosti, mnohem více prý záleží, zda jim bude přát počasí. Loni zaznamenali nadprůměrnou návštěvnost, kterou připisovali právě dobrému počasí.

Jeden z dnů plánují již tradičně vyhradit handicapovaným a dětem z azylových domů. 27. března tu pro ně budou atrakce přístupné zdarma a po nich bude následovat koncert na Křižíkově fontáně.

Foto: Novinky

Autodrom patří mezi nejoblíbenější atrakce

Matějská pouť na holešovickém Výstavišti potrvá do Velikonočního pondělí 10. dubna. V pracovní dny od úterý do pátku bude přístupná volně, o víkendech a svátcích za poplatek 30 Kč, pondělky bude zavřeno.

Anketa

Chystáte se na letošní matějskou pouť v Praze?
Určitě ano
9,4 %
Asi ano
3,8 %
Ještě nevím
4,9 %
Spíš ne
4,5 %
Určitě ne
77,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4133 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Výstaviště Praha Holešovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám