Hlavní obsah

Střechy Křižíkových pavilonů zezelenají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím prázdné střechy Křižíkových pavilonů na holešovickém výstavišti, které vyrostly u příležitosti Všeobecné československé výstavy v roce 1991 a jejichž rekonstrukce finišuje, nabídnou zeleň a občerstvení. Předseda představenstva společnosti Výstaviště Praha Tomáš Hübl odhaduje, že první návštěvníky by mohly přivítat příští rok v létě.

Foto: Vizualizace Výstaviště Praha

Na střechách Křižíkových pavilonů poroste zeleň, lidé na nich budou moci posedět.

Článek

Začala likvidace dlažby, která se nadrtí a použije jinde v areálu. Část se vrátí, řemeslníci ji položí kolem stánků s občerstvením, které vzniknou ve stávajících objektech na střeše. Jeden z nich by mohl sloužit k pronájmu veřejnosti. V plánu jsou dřevěné terasy, Křižíkův pavilon s označením B poskytne i krátkou běžeckou dráhu s tartanovým povrchem.

Náklady činí 50 milionů korun, další peníze spolyká výsadba rostlin

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (PS) připomněl, že ploché střechy jsou běžně přístupné, ovšem neskýtaly žádné zázemí. To se přeměnou změní, navíc osázení vegetací ochladí místní mikroklima v parném létě. Náklady činí 50 milionů korun, další peníze spolyká výsadba rostlin. Firma, která se toho ujme, vzejde ze soutěže.

Přeměna střech navazuje na kompletní renovaci pavilonů, která začala před dvěma lety. Došlo ke kompletnímu vybourání a odstrojení, zůstala jen ocelová konstrukce se střechou a střední část podlahy, která se opravila po povodních v roce 2002. Nové jsou všechny elektrorozvody, rozvody ústředního topení i vzduchotechniky. Tři mají za sebou úspěšnou kolaudaci a také zatěžkávací zkoušku v podobě různých akcí, pavilon E se v novém představí na přelomu roku.

FOTO: Půl roku od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce

Domácí

Výstavní plocha, kterou přinesou, skýtá 5,5 tisíce m2. Podle Vyhnánka je potřeba o to víc, že zatím chybějí prostory v sousedním Průmyslovém paláci, který se také opravuje a dostavuje se jeho vyhořelé křídlo. „Nabídnou nejen multifunkční prostory ve vysokém standardu pro akce, ale i nové příjemné zelené zóny pro odpočinek a zábavu,“ shrnul projekt.

Křižíkovy pavilony, původně dočasná stavba, vyrostly podle návrhu architekta Michala Brixe. Ten se podle Vyhnánka těší dobrému zdraví a na renovaci pečlivě dohlíží. Letošek se na výstavišti nese ve znamení rozsáhlých rekonstrukcí, které areál podle Hübla zařadí mezi špičku v oblasti multifunkčních prostor nejen ve střední Evropě. Chýlí se ke konci obnova bývalé restaurace Bohemia nebo Divadla Spirála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám