Hlavní obsah

Masky, hudba a veselí. Mexický svátek mrtvých oslavili i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 7

Vzpomínání na zesnulé může mít různou podobu, i radostnou a barevnou. Podobně jako známý Día de los Muertos – Den mrtvých, který se tradičně udržuje v Mexiku a celé Latinské Americe. A stále větší oblibu si nachází také u nás. Podívejte se ve videu, jak ho Češi pojali.

Mexický svátek mrtvých oslavili i v ČeskuVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Na různých místech republiky se první listopadové dny pořádaly akce inspirované mexickým Día de los Muertos. Jedna z nich proběhla ve čtvrtek v pražské Holešovické tržnici. Lidé se tu rojili celý den, ať už na workshopy, či na vyvrcholení v podobě večerní oslavy plné tematické hudby i jídla, nejen toho mexického.

Někteří akci chápali jen jako běžnou party, jiní vnímali latinsko-americké oslavy v širší perspektivě. „Já jsem byla včera normálně na hřbitově zapálit svíčku. Dnes jsme si s kamarádkou chtěly udělat fajn večer, doma jsme si daly tequilu a teď jsme tady,“ řekla Novinkám jedna z účastnic, Klára.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Nazdobení návštěvníci

„Mně se líbí ta živočišnost, barvy, hudba. Líbí se mi i to, že jejich svátek mrtvých není tak vážný jako u nás,“ dodala její kamaráda Eliška.

„Pro mě je svátek hezký v tom smyslu, že to není Halloween, ale má hlubokou pointu,“ zmínil zase návštěvník Michal.

Stejně jako na české Dušičky, i mexické rodiny míří v listopadu k hrobům svých předků. Na vyzdobených hřbitovech však tráví skoro celou noc, jedí, pijí, zpívají, povídají si s nebožtíky a žádají je o radu či požehnání.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Hudba je součástí oslav

„Jednou ročně se zemřelí mohou vrátit do světa živých, jsou tady mezi námi. Oni vidí živé, ale nikdo nevidí je. Živí se tak obléknou jako mrtví, aby byla symbióza jednotná. V tom je to pěkné,“ připomíná Michal tradici, včetně zvyku oblékat se do kostýmů a zdobit obličej.

Svíčky a věnce plní hřbitovy, lidé vzpomínají i na slavné osobnosti

Domácí

Líčení nezvolili všichni

Řada návštěvníků holešovické akce se zvyk snažila poctivě dodržet, někteří se nalíčili alespoň zčásti, jiní zvolili spíš halloweensky laděný kostým či přišli běžně v civilu.

„Čekaly jsme, že tu budou namalovaní všichni a že náš make-up nebude nějak vynikat, a přitom tady je víc lidí spíš nenamalovaných,“ smála se Klára.

„Obléct se a namalovat nám trvalo hodinu dvě, přípravy ale byly delší, nakoupit barvy a tak podobně,“ prozradil zase Michal, který se vizuálně sjednotil s přítelkyní, se kterou sem přišel.

Foto: Michaela Bartošová

Nazdobení návštěvníci

Prohlédnout si tu v jedné z hal mohli návštěvníci i typické oltáře, které Mexičané staví doma či přímo u hrobů. Oltáře zdobí květiny, především oranžové afrikány, které svou vůní lákají duše mrtvých zpět mezi živé, a naopak zahánějí zlé duchy. Zapalují se svíčky, pokládají dárky, oblíbená jídla a nápoje.

Nechyběly na nich ani pestrobarevně zdobené lebky a kostlivci či fotografie připomínající podobu lidí, kteří nás na cestě na onen svět předešli. V Holešovicích mezi nimi byla například fotografie bývalého prezidenta Václava Havla. „Když fotka chybí, tak jeho odkaz umírá a zesnulý umřel definitivně,“ dodal Michal.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Oltář pro mrtvé

Anketa

Líbí se vám mexický způsob oslav Dne mrtvých?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

FOTO: Mexický Svátek mrtvých aneb Tisíc tváří smrti, jedna krásnější než druhá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám