Hlavní obsah

Malinô Brdo: jiný svět za hřebenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příměstský areál Malinô Brdo leží jen pár minut od města Ružomberok a patří tak mezi nejlépe dostupná slovenská střediska. Kromě dostupnosti láká areál také na nadstandardně širokou sjezdovku, dále na trať dlouhou téměř čtyři kilometry a také na tatranská panoramata, která se vám odkryjí, jakmile se kabinkou z údolí přehoupnete přes hřeben.

Jak se lyžuje v areálu Malinô BrdoVideo: Snow.cz

 
Článek

U nástupní stanice lanovky v Hrabovu na vás ještě může lehce doléhat ruch města Ružomberka, jakmile se však osmimístná kabinka přehoupne přes zmíněný hřeben, rázem se ocitnete úplně v jiné krajině. Průmyslovému Ružomberku tu náhle kontrastuje poklidné údolíčko, kde hraje prim příroda a jediný umělý zvuk tu patří lanovce. Už u výstupu z páteřní kabinkové lanovky vám zrak padne na sjezdovku Hlavní, která svou štědrou rozlohou tvoří podstatnou část celého střediska. Celkově areál nabídne 12 km sjezdovek, z toho jednu údolím dlouhou 3,9 km.

Nejfrekventovanější sjezdovkou je sjezdovka Hlavní, která je nejlépe a nejčastěji upravovaná, protože některé okolní sjezdovky se často ponechávají spíše jako freeridové zóny. Začátek sjezdovky Hlavní je poměrně pozvolný a zhruba do poloviny sklon postupně přitvrzuje, až se změní v širokánský poctivě slalomový padák s příjemným dojezdem lehce do kopce, takže řada lyžařů se to tady nebojí pustit rovně dolů. Nejširší část není nijak členitá, není tu žádný zlom ani jiné terénní nerovnosti, takže jde o maximálně přehledný úsek a díky středně obtížnému sklonu se tu lyže dobře staví na hrany.

Foto: Tomáš Rucký

Hlavní je nejlépe a nejčastěji upravovaná.

Spustíte-li se od výstupu sedačky až dolů do Hrabova, budete mít v nohách nalyžované necelé čtyři kilometry. Jde o jednu z nejdelších sjezdových tratí na Slovensku, takže co tato sjezdovka nemá na šířce, dohání na délce. Zatímco trať na svém začátku využívá širokou sjezdovku Hlavní, u chaty Dária se o třídu zúží a na chvíli se promění takřka v rovinu. V lese se pak nakloní akorát tak, aby si na ní zkušený jezdec zacarvoval, zároveň ale aby ji méně zkušený lyžař sjel.

Lyžování kousek za moravskými humny. Semmering láká na akční sjezdy během celého dne

Cestování

Díky stínu má ovšem sjezdovka dobrý povrch i odpoledne. Škoda jen, že tuto údolní trať využívají i skialpinisté jako cestu do hor a chodí v protisměru po jejím kraji, takže ji nějaký ten metr v šířce ještě seberou, přitom je tu k dispozici hned několik oficiálních skialpových tras, které vedou po nerušených lesních cestách.

Svah pro méně zkušené

Pokud sněhové podmínky dovolí, pravidelně se upravuje také červenočerná sjezdovka Vlkolínská, která je od hlavního dění tak trochu odstrčená a přípojná cesta na ní od výstupu sedačkové lanovky není až tak zřetelná, tudíž trať nebývá nijak přeplněná. O víkendu je k ní v provozu i tratrapoma, na kterou se obvykle nestojí ani žádná fronta, tedy jde o takový „tajný kout“ pro milovníky sportovních slalomáků.

Foto: Tomáš Rucký

Najdete tam jednu z nejdelších tratí na Slovensku.

Při dostatku sněhu je na mírném svahu pod výstupem kabinkové lanovky vystavěn také snowpark s několika skoky a zábradlíčky, poslední zimy je ale tento široký mírný svah využíván spíš pro méně zkušené lyžaře, kteří tu pilují první oblouky a dětská poma je pro ně snazší dopravní prostředek než sedačková lanovka.

Ten nejmírnější plácek pro výuku malých dětí pak najdete také podél cesty pod chatou Dárií a využít se dá také cvičný plácek s „tahátkem“ u nástupu na kabinkovou lanovku v Hrabovu, tam ale sluníčko zasvítí jen zřídka, takže doporučujeme spíš horní variantu pod Dárií.

K občerstvení můžete ve středisku využít samoobslužnou restauraci chaty Dária přímo v centru dění, Májekovu chatu po prvé straně údolní sjezdovky, restauraci hotelu Hrabovo u nástupu kabinkové lanovky nebo menší dřevěnou hospůdku s originálním názvem Dojazd Pub, kde nabízí například řízek s hranolky, bramboráčky nebo různé druhy pizzy.

Oběd si neplánujte na pozdní hodiny, areál je do konce ledna v provozu pouze do 15:30, takže například chata Dária může už ve čtvrt na čtyři zavírat. Od února se pak provozní doba lanovek prodlužuje do 16 hodin.

Foto: Tomáš Rucký

Nechybí různorodé možnosti občerstvení.

V průběhu dne se dá také rychle občerstvit v Aprés-ski baru vedle chaty Dária, který ve slunečných dnech láká hlavně na terásku s výhledem na sjezdovku a také na lehátka rozložená kolem baru. Najde se tu sice i něco na zub, například donut nebo mražená pizza, hlavní nabídka je ale namířená na nápoje, takže se můžete například občerstvit aperolem spritz, espressem nebo horkou čokoládou se šlehačkou.

Pokud nemáte svou výbavu nebo jste něco zapomněli, dá se vše potřebné zařídit v půjčovně u nástupní stanice kabinkové lanovky. Kromě klasických lyží a snowboardů se tu dá zapůjčit i skialpový set nebo sáňky. Ceník půjčovny zde. Sáňky si tu jinak můžete zapůjčit i na večer, protože tu je na sáňkování večer vyhrazený prostor na osvětleném dojezdu sjezdovky a sáňkovat tu můžete zdarma.

Malinô Brdo v kostce:

Vzdálenost z Ostravy: cca 2 hod (170 km)

Vzdálenost z Brna: cca 3,5 hod (270 km)

Vzdálenost z Prahy: cca 5 hod 40 min (480 km)

Provozní doba střediska 8:30 – 15:30 (do konce ledna, pak do 16 hod)

Oficiální stránky střediska: www.skipark.sk

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Pravidelný servis lyží je nutnost pro každého lyžaře. Může zachránit dovolenou

Cestování

Alpská země, do které se lyžaři snadno zamilují, si dává investiční pohov

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám