Hlavní obsah

Litovel otevře sběrateli harmonik ojedinělé muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již příští týden se sběrateli Jiřímu Sedláčkovi (85) z Litovle splní letité přání. Město v Záložně na centrálním náměstí Přemysla Otakara otevře ve středu 15. června na světě ojedinělé muzeum harmonik. Budou v něm harmoniky a heligonky z jeho unikátní sbírky, kterou před časem městu věnoval. Chtěl, aby byla zachována i pro další generace.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

Harmoniky jsou životní vášní sběratele Jiřího Sedláčka.

Článek

Harmoniky jsou pro Jiřího Sedláčka životní vášní. První, šlo o heligonku, dostal od rodičů, když mu bylo pět let, a sám se na ni naučil hrát. Dokonce s ní i vystupoval. Po letech začal nástroje sbírat, až shromáždil největší sbírku ve střední Evropě.

Nejkrásnější nástroj

„Na harmoniku jsem nejprve hrál, sbírat jsem je začal od doby, kdy jsem zjistil, že jsou také krásně zdobené,“ řekl Právu sběratel s tím, že harmoniky považuje za nejkrásnější hudební nástroje.

V jeho sbírce jsou nejrůznější akordeony, heligonky, atypické harmoniky, ale i bandoneony či koncertiny pocházející od výrobců nejen od nás, ale i ze zahraničí. Nejstarším exponátům je více než 150 let. Zájemci je mohli spatřit již od roku 2011, když otevřel menší muzeum harmonik, první svého druhu v ČR, ve svém rodinném domě.

Dostavbu Muzea ghetta v Terezíně inspiroval mladý vězeň

Cestování

„Když už se sbírka rozrostla, řekl jsem si, že by bylo dobré ukázat ji lidem a připomenout jim vynikající řemeslnou a výtvarnou práci našich předků,“ svěřil se Sedláček. Se zástupci litovelské radnice se již před časem dohodl, že jedinečnou sbírku městu daruje, aby byla zachována i pro další generace. Radní se zavázali, že sbírku uchovají kompletní a zpřístupní ji veřejnosti. Slib splnili.

Do rekonstrukce a zabezpečení prostor, kde budou harmoniky vystaveny, investovalo město bezmála šest milionů korun. „Pan Sedláček nám daroval zhruba 400 harmonik. Do muzea se jich vejde přibližně 300, takže expozice bude průběžně obměňována,“ řekl Právu litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

V Litovli předpokládají, že ojedinělé muzeum zvýší zájem turistů z tuzemska i zahraničí o město. „To, co nabídne, nemá minimálně ve střední Evropě obdoby,“ doplnil starosta s tím, že hodnota samotné sbírky harmonik je jen obtížně vyčíslitelná.

Expozice má být i vzpomínkou

„Jsem rád, že se město sbírky ujalo. Našich výrobců je v ní zastoupeno zhruba 55, hlavně do roku 1948. Myslím, že expozice bude i vzpomínkou na lidi, kteří se tehdy výrobou harmonik zabývali. Většinou se jednalo o náročnou ruční práci, přesto byly jejich výrobny znárodněny, což se projevilo na kvalitě hudebních nástrojů,“ dodal Sedláček. Nyní se podle něj v Česku vyrábějí jen repliky tradičních harmonik a heligonek.

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám