Hlavní obsah

Dostavbu Muzea ghetta v Terezíně inspiroval mladý vězeň

Muzeum ghetta v Terezíně na Litoměřicku zrenovují podle návrhu architektonického studia Skupina. Záměr počítá s novým moderním vstupem do historického objektu v podobě prosvětlené věže. Nový bude také obsah expozice i její forma.

Foto: Vizualizace Architektonické studio Skupina

Záměr renovace budovy počítá s novým moderním vstupem do historického objektu.

Článek

Do mezinárodní soutěže se přihlásilo 22 týmů z několika evropských zemí. Komise jich v lednu vybrala pět, ty dostaly šanci zpracovat návrh a soutěžit o zakázku. Jejím smyslem bylo vytvoření nové expozice a návrh stavebních úprav budovy tak, aby vyhovovala soudobým nárokům.

Expozice by měla sloužit 15 až 20 let a měla by pojmout zhruba čtyřnásobný počet návštěvníků, než na který byla před zhruba třiceti lety připravená. Za nejlepší označila komise návrh autorského týmu Marcely Steinbachové.

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Cestování

„Ke spolupráci jsem oslovila Stevena Holla, protože je jedním ze světově nejuznávanějších architektů a věnuje se převážně stavbám pro kulturu a vzdělávání. Věřila jsem, že ho dané téma zaujme a uchopí ho nejen s vážností, ale i nadhledem,“ přiblížila Steinbachová, jak došlo ke spolupráci se slavným architektem.

„Náš návrh dostavby muzea nazvaný Tower of Light je volně inspirován obrazem Měsíční krajina od mladého terezínského vězně Petra Ginze. Je o světle a naději, vnáší do Terezína současný život a přítomnost. Zároveň řeší provozní vazby i velkou návštěvnost muzea a umožňuje ponechat bývalou školu jako exponát, prostor pro současné pojetí expozice,“ doplnila Steinbachová.

Návštěvníci se hromadí

Památník Terezín podepíše se studiem smlouvu do měsíce. Návrh bude poté dopracován, příští rok vznikne projekt a další rok bude vyhlášena soutěž na dodavatele. Původní odhad nákladů na přeměnu budovy byl 150 milionů korun. Stavět se bude v letech 2023 a 2024.

Úštěk a jeho památky lákají turisty i filmaře

Tipy na výlety

Muzeum, které navštíví ročně zhruba 220 tisíc lidí, bude po dobu stavby zavřené. S novou expozicí se otevře v roce 2025. „Právě potřeba nové expozice nás vedla k vyhlášení soutěže. Ta stávající je z roku 2001 a už neodpovídala ani svým obsahem, ani formou současným požadavkům. Vyřešit bylo nutné také provoz, průchod návštěvníků, kteří se nyní hromadí v jednom místě,“ uvedla Ivana Rapavá, vedoucí historického oddělení Památníku Terezín.

Obsah stálé výstavy se podle ní významně změní. „Zasadíme historii ghetta do širšího rámce, představíme ghetto Terezín a budeme se zabývat i tím, co bylo po válce. Vzneseme otázku poválečné spravedlnosti i toho, jak se podařilo přeživším začlenit zpátky do společnosti,“ poznamenala Rapavá.

Studie renovace budovy zahrnuje také její propojení s venkovním parkem Terezínských dětí a Jiráskovými sady a úpravu parkoviště, kde se návštěvníci hned při příjezdu dozvědí veškeré informace o Terezíně. Chybět nebude bistro ani sociální zázemí.

„Přáním je, aby se návštěva Muzea ghetta stala pro turisty po všech stránkách silným zážitkem a podnítila jejich zájem o historii,“ řekl Stanislav Lada, mluvčí Památníku Terezín.

Na Sychrově budou korunovační klenoty

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám