Hlavní obsah

Letošní ledový hotel ve Švédsku otevírá brány, tvořilo ho 36 umělců

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok ve švédské vesničce Jukkasjärvi vyroste jeden z nejznámějších hotelů na světě. Ice Hotel, kompletně postavený z ledových bloků z nedaleké řeky, je úchvatným architektonickým počinem, ale také velkým zážitkem pro nocležníky. Brány toho letošního se otevřely 15. prosince a jako tradičně je ohromujícím uměleckým dílem.

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel (4x)

Hotel má 35 luxusních apartmánů.

Článek

Poprvé se Ledový hotel ve švédském Laponsku otevřel v roce 1989 a od té doby se z každoroční stavby stala tradice a velká událost. Letos čítá 35 luxusních apartmánů, které zdobí úchvatné sochy od celkem 36 umělců ze 17 zemí světa. Každý pokoj je svébytný a originální, jeden například zdobí skulptura King Konga, který částečně splývá se stěnou a jeho napřažená pracka tvoří čelo postele.

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel (4x)

Ice hotel představuje ledový luxus, který po zhruba třech měsících roztaje.

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel (4x)

Královna severu je jedním z unikátních motivů.

Na hrubou stavbu hotelu bylo použito kolem 30 000 krychlových metrů sněhu a ledu, ale jen na samotné sochy se spotřebovalo 500 tun čistého přírodního ledu. Každý rok jsou všechny motivy nové, jedním z letošních nejvýraznějších je socha Královny severu, která je koncipována tak, že jí září oči a také jakési paroží, které jí vyrůstá z hlavy.

Nicméně v Ice Hotelu naleznou jeho hosté mnohem více než jen umělecké apartmány, dále to je třeba ledový bar nebo ledová kaple či galerie. Zařízení funguje průměrně tři měsíce v roce, pak totiž většinou začíná tát a stává se opětovně součástí přilehlé řeky Torne.

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel (4x)

King Kong tvoří stěnu i čelo postele.

Před rokem se ale ve vesničce otevřel také Ledový hotel, který má díky speciální technologii vydržet po celý rok. Jenže ruku na srdce, krása toho původního, který po nějakém čase roztaje, spočívá mimo jiné i v jeho pomíjivosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám